–  Veldig bra at ungdommene viser så stor interesse for å være med og jobbe for landsskytterstevnet, smiler Kari Løkholm.

Hun er HR-ansvarlig for landsskytterstevnet og er med og organiserer de hundrevis av frivillige som bidrar til å skape et minneverdig arrangement.

Nå har Landsskytterstevne inngått avtale med stjørdalselskapet Isak D. Westgaard i samarbeid med Innherred Renovasjon, Sirkel as og Namdal Ressurs as om avfallshåndtering under landsskytterstevnet. Firmaene skal sørge for nødvendig oppsamlingsutstyr med beholdere til kildesortering og sørge for å kjøre bort og ta vare på avfallet under stevnet.

Grønn profil

–  Å håndtere avfallet på en grønn og god måte, er veldig viktig for oss som arrangerer landsskytterstevnet, sier Kari Hognes.

Hun forklarer at LS 2018 ønsker å være miljøbevisst. Arrangørene har et uttalt mål å ha en grønn profil i alt de gjør.

– På Frigården har vi for eksempel den eneste LS skytebanen som har egen oppsamling av bly og kuler med avrenning til gjenvinning.

Renovasjonsfirmaene som har skrevet kontrakt med landsskytterstevnet, ønsker å bidra til økt fokus på betydningen av å være miljøbevisst. Sammen med arrangørene ser de LS 2018 som en plattform for å øke bevisstgjøringen i befolkningen, og å bidra til et «rent» LS 2018.

– Sammen kan vi overgå kvaliteten på avfallshåndtering i forhold til andre store arrangement, tror Kari Hognes.

Ungdom med på laget

Hun er derfor veldig glad for å få ungdom med på laget som grønne ambassadører. Oppgaven til ungdommene blir å være godt synlig i grønne T-skjorter på arenaene og campene under stevnet. Ungdommene skal inspirere deltakere og publikum til å levere ispapir, tomflasker og annet avfall der det skal.

– Målet er at det ikke skal slenges et eneste ispapir eller tomflaske under stevnet. Alt skal samles opp. Det skal ungdommene som grønne ambassadører være med å bidra til, sier Kari Hognes.

Hun er særlig begeistret over å ha fått med en gruppe russejenter fra Ole Vig Videregående på oppgaven.

– Det var faktisk russen som kontaktet oss for å høre om de kunne være med og bidra, smiler hun.

Russejentene er veldig glade for å få en meningsfylt arbeidsoppgave. De skal være med som grønne ambassadører sammen med ungdom fra arrangørskytterlagene. Ungdommene skal være synlige på alle arenaer og camper. Som en liten påskjønnelse får russejentene et sponsorbidrag til russebussen.

20.000 besøkende

LS 2018 i Stjørdal forventer rundt 5.500 skyttere og et sted mellom 15.000 og 20.000 besøkende 3. til 10. august. Skytingen skal foregå på Frigården i Lånke og Sigertmoen i Elvran.

Det etableres skyttercamper både i Stjørdal sentrum med plasseringer ved NTE, Stokkan og Fosslia skoler. Camp Lånke ved Lånke skole og camp på Årsøya i Selbu. Arrangørene opplyser at det allerede er godt med bestillinger på alle camper.

Landsskytterstevnet er Norges største idrettsarrangement og nevnes i samme åndedrag som Holmenkollhelga og cupfinalen når det gjelder omdømme, seerinteresse hos NRK og generell nasjonal interesse. NRK sender fra stevnet hver dag hele uka og stiller med en stor stab i Stjørdal.

LS 2018 er en ideell ikke-kommersiell organisasjon hvor skytterlagene Hegra, Stjørdal, Lånke og Skjelstadmark står bak. Et eventuelt overskudd fra arrangementet skal gå til ungdomsarbeid i skytterlagene.