Hanna gikk ut i ferie fra sin jobb i Fides AS for to uker siden, og gledet seg til fri og late dager på stranda, blant annet. Hun spurte på boligen om lov til å dra, men fikk beskjed om at det ikke var satt inn nok personale og at det dessverre ikke var kapasitet til det. Etter at det ble gitt negativt svar over flere dager, ble hun veldig frustrert, og skrev en tekst som hun nå ønsker å dele med flere. Hun understreker at det ikke er de ansatte på boligen hun er sint på, men politikerne som fordeler pengene.

«Brev til øverste hold! Hei, jeg er en kvinne på 26 år som bor i Fossliveien 14. Nå er det sommerferie for oss, men det hjelper lite når det skal spares så mye at det ikke går an å finne på noe uansett.»

Hanna ble født med cerebral parese, hun sitter i rullestol og kommuniserer via en talemaskin hvor hun bruker øynene for å skrive. Hun er avhengig av assistenter og hjelpere for å være med på ting, og hun bor i en bolig med flere som har behov for assistanse i hverdagen. Hun er levende opptatt av kultur, musikk, litteratur, film og serier og kunst. Hun uttrykker sine meninger i dikt og egne malerier og har gitt ut flere bøker.

–Jeg vil absolutt ikke framstå som et offer i denne saken, men jeg ønsker å fronte dette på vegne av meg selv og flere som er prisgitt andre mennesker. Hverdagene blir veldig begrenset når det ikke er muligheter til å komme seg lengre enn til verandaen, sier hun.

Merker forskjell

Hun sier at hun merker stor forskjell fra tidligere år, hvor det var muligheter for å komme seg mer ut på finværsdagene.

– Det er veldig dårlig gjort, og dette er noe politikerne må ta tak i. Når det kuttes i omsorg og helsebudsjettet, er det oss som bor i bolig det går ut over, sier en sint og oppgitt Hanna Leirfall som håper politikerne som har ansvaret for pengefordelingen tar tak i dette så raskt som mulig.

– Kommer seg ikke ut

– Alle beboerne i de kommunale boenhetene i Fossliveien kommer seg ikke ut hver dag. Det er ikke personell nok til det.

Det sier en av de ansatte pleierne ved en av kommunens boliger i Fossliveien, som kommentar til innholdet i brevet Bladet har fått fra Hanna.

– Jeg tror også alle er klare over at kommunen strammer til økonomisk. Det er klart dette også går ut over brukerne, sier pleieren på en av boligene i Fosslia.

Stjørdal kommune har 34 boenheter i tre ganske så nye boligblokker i Fossliveien. Et bofellesskap hvor det er personell døgnet rundt, og hvor flere av beboerne er bevegelseshemmet. Hanna Lerfald er blant disse.

Pleieren sier til Bladet at de forsøker å legge til rette med felles utflukter så godt og ofte de kan. Likevel, alle beboernes ønsker er det ikke kapasitet til å innfri.

Bladet har hatt kontakt med både omsorgssjef Hans Frederik Selvaag og assisterende omsorgssjef Arne Tveit om saken, men de har ingen kommentar før de har sjekket saken nærmere. Selvaag har ferie.