– Det er viktig at man følger regelverket når man importerer fôr fra utlandet. Det er også viktig at man tar hensyn til risikoreduserende tiltak som er listet opp på Mattilsynets hjemmesider. Risikoen for spredning av sykdommer vil alltid være til stede når man importerer fôr fra andre land. Det gjelder å gjøre den så liten som mulig, sier Thea Benedicte Blystad Klem som er fagansvarlig for drøvtyggere hos Veterinærinstituttet.

Kartlegger forholdene

Veterinærinstituttet anbefaler først og fremst at man importerer grovfôr fra Sverige eller Finland hvis man må importere fôr. Men i år er det også fôrmangel hos våre naboer i øst, sånn at man på se på andre alternativ.

– Island har meldt fra om at de har rikelig med fôr, men vi driver og sjekker smittefaren for paratuberkulose fra Island. Vi må få klarhet i sykdomsforekomsten på Island før vi kan gå ut å anbefale import derfra. Det er først og fremst fem sykdommer vi ser etter når det gjelder import av fôr. Sykdommer som vi har kontroll på, eller lite av her til lands, men som kan forekomme andre steder i Europa eller resten av verden.

– Kan du si noe om import av fôr fra USA?

–Vi kan ikke si noe sikkert om USA ennå, men det er et av landene vi vil få kartlagt i løpet av kort tid.

Reduser risiko

– Hvilke risikoreduserende tiltak er det dere anbefaler?

–Det er flere tiltak man må gjøre for å minske risikoen for sykdomsspredning. Fôret skal blant annet være produsert på områder uten bruk av husdyrgjødsel de siste to årene for USA og det siste året for EU. Det skal også være liten drøvtyggerpopulasjon i området der fôret blir produsert, og det skal være lav, eller ingen forekomst av smittestoffer, sier Thea Benedicte Blystad Klem

Vetrinærinstituttet håper å være klar med en anbefaling om hvilke land det er tryggest å importere fra i løpet av kort tid.