Nå tar idrettslaget i bygda grep for å gi et godt nok tilbud til alle 500 pluss de som kommer flyttende i løpet av de neste fire årene. Av de 500 er omtrent halvparten i Lånke ILs fotballavdeling mens den andre halvparten, unger opp til 10 år, er deltakere på Idrettsskolen.

Kapasitet

Ifølge arealplanen i Stjørdal kommune, skal det komme 250 boenheter i Lånke fram mot 2022. Det betyr mange unger og det igjen vil bety at vi trenger enda mer banekapasitet enn den vi har i dag for at vi kan tilby de som ønsker å spille fotball et godt tilbud, sier Geir Prytz Heen i Lånke IL.

Sammen med Jostein Idar Sætnan leder Heen prosjektet som Lånke IL har satt i gang med utskifting av det 11 år gamle kunstgresset på nåværende bane og planlegging av utskifting av naturgresset til kunstgressdekke på den andre fotballbanen ved Tønsåsen Idrettssenter.

Neste helg

– Nå skal vi først få på plass det nye kunstgresset. Hvis værgudene spiller på lag så regner vi med å være ferdige til neste helg, sier Jostein Idar Sætnan. I tillegg til å være ildsjel i Lånke IL sitter Sætnan inne med mye kompetanse når det gjelder grunnarbeidsdelen ved legging av kunstgressbaner gjennom sin jobb hos entreprenørbedriften Brende AS.

Andelssalg

Kostnadene med å bytte ut kunstgresset er beregnet til to millioner kroner mens det vil koste rundt 4,5 millioner kroner å få lagt kunstgress på gressbanen hvor det også er anlegg for friidrett.

– Finansieringen?

Rundt en tredjedel vil vi få via spillemidler. Ellers så er det andelssalg, dugnader og støtte fra sponsorer, sier Geir Prytz Heen som understreker at Lånke IL er en breddeklubb.

– Andre får ta seg av toppfotballen i Stjørdal, sier han.

Gammelt kunstgress er tatt av den nåværende kunstgressbanen. I bakgrunnen ligger gressbanen på Tønsåsen Idrettssenter som også skal få kunstgress i høst eller til våren. Foto: Knut Sollihaug

Utvidelse

Planen er å få utvidet den nye kunstgressbanen til 68 meters bredde. Da kan vi få laget to godkjente baner der det kan spilles to kamper med nierlag samtidig, sier Sætnan. Det er også planer om å få laget en bane for sjuerfotball mellom de to banene.

– Men det ligger et lite stykke fram i tid, sier Heen.

Gummigranulat

Begge banene lages etter Norges Fotballforbunds (NFF) normer.

– Det blir et innesperret område rundt den nåværende banen. Og vi vil legge drenering slik at ingenting av gummigranulat som ligger i dekket kommer ut. Vi samler det inn, får det vasket av en spesialbedrift før vi bruker det i banedekket igjen, sier Jostein Idar Sætnan.

Dekket som legges i Lånke, er det samme som er lagt på treningsbanen på Øverlands Minde i Stjørdal og som nå legges på banen til eliteserieklubben Ranheim.

Pad og grus

– Eneste forskjell på vår bane og den på Ranheim, er at under kunstgressdekket på Ranheim ligger det en pad mens vår bane har grus som underlag, sier Sætnan.

Og det eneste av grunnarbeid som ble gjort etter at det gamle kunstgresset var rullet av, var faktisk kun slådding og planering av grusen som lå der fra før.

– Vi brukte ni timer på grunnarbeidet, sier Jostein Idar Sætnan.

Tyskere

Nå er det seks spesialarbeidere fra et tysk firma som jobber med dekket mens like mange holder på med legginga på Ranheim.

– Ranheim møter Rosenborg på hjemmebane 4. august så de har det mer travelt enn oss for å bli ferdige med leggingen, sier han.

Grisefjøs

– Hva gjør dere med det gamle dekket som er tatt av?

– Mye skal vi ha selv for å legge rundt begge banene. Ellers så skal noe til Gevingfeltet og legges i en stor ballbinge. Vi har også fått henvendelser fra private som kan tenke seg noen kvadratmeter for å legge i oppussede og tidligere grisefjøs og lignende lokaler. Så det ser ut som om det ikke skal bli vanskelig å kvitte seg med det, sier Jostein Idar Sætnan.