Rammet av nytt jordskjelv

Søndag måtte familien fra Stjørdal flytte ut av huset sitt på Lombok i Indonesia. Torsdag morgen rammet et nytt jordskjelv.

Målfrid Kolbrek, sønnen David og mannen Sapta befinner seg i det jordskjelvrammede området i Indonesia.  Foto: Privat

Nyheter

– Det går bare bra med Målfrid, Sapta og lille David, sier far Kjell Kolbrek i Stjørdal.

Han var i kontakt med datteren og svigersønnen tidlig torsdag morgen.

Sykepleier

Familien bor midt i det jordskjelvrammede området. Målfrid som er sykepleier, er engasjert i helseprosjekt i området. Prosjektet er støttet av Norad. Mannen Sapta er fra indonesia og er også engasjert i helseprosjekt. De to har sønnen David på et og et halvt år.

LES OGSÅ: Har evakuert huset i jordskjelvkaoset

Familien måtte flytte ut av huset de bor i, etter jordskjelvet søndag. Myndighetene frykter for etterskjelv. Torsdag morgen kom et nytt jordskjelv. Da måtte helsearbeiderne også evakuere huset der de jobber til daglig.

Kraftig etterskjelv

Etterskjelvet ble målt til 6,2 av indonesiske seismologer og 5,9 av det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

– Også dette var et kraftig skjelv, sier Kjell Kolbrek.

Han er veldig glad for at hans datter og familien også kom uskadd fra dette jordskjelvet. Den lille familien bor nå i en midlertidig leir sammen med tusenvis av andre som har måttet flytte ut av husene sine.

Helsearbeid

Både Målfrid Kolbrek og mannen Sapta er nå involvert i hjelpearbeidet på Lombok.

– Det er klart jeg er bekymret. Samtidig vet jeg at de to er sterkt engasjert og gode til å ta vare på seg selv, sier Kjell Kolbrek hjemme i Stjørdal.

Han står hele tida i kontakt med familien på Lombok.

Innsamlingsaksjon

Kolbrek har også bidratt til å sette i gang en innsamlingsaksjon sammen med Norsk Luthersk Misjonssamband her hjemme i Norge.

LES OGSÅ: Starter innsamlingsaksjon til jordskjelvrammede

– Det jobbes nå med å få fram telt til området i nord. Det er her Målfrid og teamet har virket en tid. De jobber nå med å få fram et stort helsetiltak, et større telt som kan favne rundt 600 personer. Helseteamet legger opp til å prøve å gi mat hver dag og en måned framover, sier Kjell Kolbrek.

Kjell Kolbrekk i Stjørdal er med på å dra i gang innsamlingsaksjon for de som er rammet av jordskjelv i Indonesia der datteren og svigersønnen jobber.  Foto: Jan Erik Sundøy

 

Han legger til at teamet skal bo sammen med det hardt rammede folket og være der og vise menneskelig omsorg.

Flere omkomne

Tallet på omkomne etter jordskjelvet på Lombok stiger hele tida. Samtidig rammes den indonesiske øya rammes av stadig nye etterskjelv, melder NTB.

Nærmere 160.000 mennesker ble hjemløse i søndagens kraftige skjelv, som ble målt til 6,9 av indonesiske seismologer.

Torsdag oppjusterte lederen for redningsarbeidet tallet på omkomne fra 168 til 227: Det statlige nyhetsbyrået Antara i Indonesia oppgir at 347 mennesker er funnet omkommet og regjeringshæren opplyser at der er funnet 381 omkomne.

De ulike tallene skyldes trolig at myndighetene stiller strengere krav til identifikasjon av ofrene før de blir ført opp på den offisielle lista over omkomne.

Nærmere 1.500 mennesker er innlagt på sykehus med alvorlige skader, mange av dem med hodeskader etter å ha blitt fanget i hus som raste sammen over dem.

Kraftig etterskjelv

Torsdag ble Lombok rammet av et kraftig etterskjelv, som ifølge øyenvitner utløste panikk og skadd bygninger. Etterskjelvet ble målt til 6,2 av indonesiske seismologer og hadde sitt senter 12 kilometer under bakken nordøst på den populære turistøya.

– Folk fikk panikk, hoppet ut av bilene sine og løp i alle retninger midt i trafikken, forteller Sri Laksmi.

Hjemløse

156.000 mennesker er hjemløse etter søndagens skjelv, og mange av dem har tilbrakt nettene under åpen himmel siden. Andre har overnattet i provisoriske sentre.

Tusenvis av utenlandske turister har forlatt Lombok og naboøyene de siste dagene av frykt for nye skjelv.

Indonesiske seismologer har registrert over 350 etterskjelv siden søndag, og torsdagens skjelv var det hittil kraftigste.