- Det har vært en sak for alle kommuner i hele landet at de skal legge til rette for veteraner. Dette fordi det er ulike utgangspunkt hos de forskjellige veteranene, og da er det viktig at hver enkelt vet hvor de skal henvende seg dersom de trenger hjelp eller informasjon, sier Bjørn Harald Moen til Bladet.

Han har vært yrkesoffisier og har blant annet tjenestegjort to år i Libanon og ett år i Bosnia.

- Jeg fikk foresørsel om å bidra til å utarbeide planen og da gjorde jeg det. Det har tatt sin tid for Malvik kommune å få på plass en slik plan. Det er mange nabokommuner som har hatt veteranplan i mange år. Det var andre tider da man startet med FN-styrker og mange av de som har deltatt har ulikt utgangspunkt, derfor er det viktig at kommunen er med og tar hånd om de som har behov for det, sier Moen som nå er pensjonist.

Vedtatt i juni

Veteranplanen for Malvik er utarbeidet for å iverta dagens og fremtidige veteraner, samt anerkjenne og verdsette deres erfaringer og kunnskap. Planen omfatter også veteranenes familier. Veteranplanen ble vedtatt i kommunestyret 18. juni i år.

En veteran defineres som en norsk statsborger som har deltatt eller deltar i fredsbevarende, fredsopprettende, eller statsbyggende innsats i andre land fra utenriks, justis- og forsvarssektoren.Kommunestyremøtet 29. mai 2017 fattet vedtak om å utarbeide en kommunal handlingsplan for veteraner. Med bakgrunn i vedtaket nedsatte rådmannen en arbeidsgruppe som har samarbeidet med veteraner bosatt i Malvik og Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) regionalt og sentralt. I tillegg har samhandling med interne virksomheter vært viktig i utarbeidelse av planen.

Arrangerer fagdag

Kommunens veterankontakt Helge Holtskog, avdelingsleder i Koordinerende enhet, har selv god kjennskap til Forsvaret gjennom å ha arbeidet der i flere år.

- Jeg kjenner mange som har vært i utlandet og hvordan de har opplevd det å være veteran etter sin utenlandstjeneste, sier veterankontakten til kommunens nettside.

Han sier videre at alle kan ta kontakt med ham enten det er veteranen selv, familiemedlemmer eller pårørende. Også ansatte i kommunen kan ta kontakt med veterankontakten.

I samarbeid med Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) arrangeres en fagdag om veteraner høsten 2018 for å øke kompetansen på dette området blant aktuelle virksomheters ansatte.