Vil ha folk i aktivitet:

Nå skal banken få folk opp av sofaen

I fjor ble plastdugnaden en suksess. I år er folkehelse det viktige budskapet.

Kjell Inge Brovoll og bluesfestivalen er med på det nye prosjektet til Sparebank 1 SMN. Her får han hjelp til å komme seg opp av sofaen av konsernbanksjef Eli Arnstad (t.v.) og regionbanksjef Lill Bente Mæhla Totland.   Foto: Lars Sørnes

Nyheter

– Vi har aldri vært i mindre bevegelse enn nå. Aktiviteten uteblir. Nå må vi komme oss opp av sofaen og gjøre noe med det, sier Lill Bente Mæhla Totland. Hun er regionbanksjef i Sparebank 1 SMN.

Banken legger fem millioner kroner på bordet til frivillige, lag og foreninger i Midt-Norge som bidrar i kampen om å få flere ut i aktivitet.

Folkehelse

Årets satsing er en videreføring av fjorårets plastdugnad, som ble en suksess. Den engasjerte nærmere 12.000 frivillige, og det kom inn mer enn 18.000 sekker med plastsøppel.

– Vi budsjetterte med 200.000 kroner i støtte til lag og foreninger, men endte til slutt opp med 1,8 millioner. Det er den beste budsjettsprekken vi noen gang har hatt, sier konsernbanksjef Eli Arnstad og ler.  

Stillesitting og usunt kosthold er i ferd med å bli et samfunnsproblem. Det underbygges av Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Det vil Sparebank 1 SMN gjøre noe med.

– Vi slår et slag for folkehelse i år. Dette er en investering for framtiden. Lite aktivitet er blitt en stor samfunnsutfordring, og vi vil bruke penger på noe som virkelig betyr noe. God helse er viktig, sier Lill Bente Mæhla Totland.

Lavterskeltilbud

Frivillige, lag og organisasjoner som stiller opp og finner kreative løsninger til å få folk i rørelse, kan søke støtte til aktiviteter. Den første søknadsfristen er 1. april.

– Det skal være et lavterskeltilbud, og vi prioriterer søknader som involverer mange. Et eksempel kan være at et nabolag arrangerer en felles tur til Litjtrøa. Det handler om enkle tiltak som gir god smitteeffekt, sier Eli Arnstad.

Banken har også satt en ny søknadsfrist til høsten – 1. oktober.

– Vi skal ha aktivitet gjennom hele året. Og vi gjennomfører gjerne prosjekt sammen med lag og foreninger. I vinter arrangerte vi Barnas Ski-NM i Gågata i Stjørdal i samarbeid med lokale idrettslag og kommunen, for å ta et eksempel. Det ble et kjempebra arrangement, sier Arnstad.

Bluesen er med

Regionbanksjef Totland understreker at de også utfordrer nåværende samarbeidspartnere til å bli med på «Sofakampen». Og én av dem har allerede meldt seg på. Det er Blues in Hell ved festivalsjef Kjell Inge Brovoll.

– Prosjektet ble lansert da jeg var på julelunsjen til banken i desember i fjor, og jeg gikk i gang med en gang. Opplegget vil bli presentert om ikke lenge, og årets bluesfestival skal inneholde folkehelse, sier Brovoll.

Både Lill Bente Mæhla Totland og Eli Arnstad gir gjerne bort mye penger til gode formål i hele Værnesregionen.

– Vi kaller det ikke dørstokkmila, men sofakampen. Og vi er på jakt etter gode ideer, både små og store. Vi gleder oss til å se på alle søknadene som kommer inn, sier bankduoen.