Bladets leder:

«Gratulerer med dagen! Vi har alle noe å flagge for 17. mai»

- De aller fleste av oss har god grunn til å føle takknemlighet for hva denne dagen representeres for oss som lever i Norge, skriver redaktør Linn K. Yttervik i Bladets leder.   Foto: Kristian Helgesen

Nyheter

Nasjonaldagen er en stor dag for de aller fleste av oss, og med god grunn. For det første er utrolig mange i sving denne dagen for å gjennomføre logistikken i ganske omfattende arrangementer rundt omkring. Bruskasser skal lempes, tombolagaver skal telles opp og det skal bakes kaker. Korpsforeldre må opp i otta med noter, nystrøkne uniformer og blankpusset messing. Årets 17. mai talere skal finlese teksten, russen skal toppe vårmåneden med siste innsats og øvrigheten skal sørge for at bilen ser sånn noenlunde ut, bunadssølvet er ferdig gnikket og sløyfa sitter som den skal.

17. mai er en dag med sterke tradisjoner. Norge er et av få land med nettopp denne feiringen av uavhengighet og demokrati. Ikke med militære parader, men med barnetog. Dette er dagen hvor det skal settes nye rekorder i antall is og hvor stylter og sekkeløp står på programmet.

Det er barnas dag og i Bladet har vi tradisjon for å dekke alle barnetogene i nedslagsfeltet: 17. mai er vi til stede i barnetoget på Skatval, Haraldreina, Kvislabakken, Sona, Flora, Forradal, Skjelstadmark, Hegra, Elvran, Lånke, i barnetoget og folketoget i Stjørdal sentrum, i Meråker, Hommelvik, Mostadmark og på Vikhammer.

Grunnlovsdagen er ikke bare populær, den er ekstremt betydningsfull. Betydningsfull for det den representerer og fordi det er en samlende dag. Både fordi familier samles rundt festdagen, men også fordi skoleklasser, lag og foreninger samles, nye og gamle statsborgere, unge og eldre og folk fra alle samfunnslag. Det er en dag det er lett å samle seg om, uavhengig av politisk ståsted.

For de aller fleste har god grunn til å føle takknemlighet for hva denne dagen representeres for oss som lever i Norge. Vi skjønner det når vi snurrer globusen rundt sin egen akse – at vi har trukket vinnerloddet.

Vi kan lese om andre som lever i ekstrem fattigdom, om sult, krig og elendighet. Mens vi kan feire at vi lever i et demokratisk samfunn, med lite arbeidsledighet, et solid utdannings- og helsevesen, høy grad av ytringsfrihet og likestilling, hvor inntektene er relativt jevnt fordelt - og hvor vi kan være kjæreste med hvem vi vil (til og med de kongelige!).

Det høres gjerne ut som klisjeer, men ta deg tid til å lytte til talene barn og ungdommer holder denne dagen - de er mestere til å få fram det virkningsfulle budskapet om betydningen av 17. mai.

Alle har noe å flagge for på 17. mai. Vi kan flagge for alle som står på for å gjøre dette til en festdag for andre - foreldre, frivillige, talere og korpsentusiaster. Og alle kan vi rope hurra for verdier som det dessverre er få mennesker i verden forunt å feire. Gratulerer så mye med dagen!

Sjefredeaktør, Linn K. Yttervik