Da tingretten skulle omtale drapet på Aleksander Aas Eriksens tirsdag, fikk retten se bilde tatt rett etter at Aas Eriksen var båret vekk fra korridoren i kafébygningen der han ble skutt.

Blodig

– Det ble et sjokk å se det bildet. Vi var ikke helt forberedt på det, selv om vi så lignende bilder fra inne i kafeen først. Vi så mye blod. Der Aleksander lå død var det markert med rødt omriss i bildet, forteller Eirik Eriksen.

Sammen med kona Gunn, Aleksanders mamma Ann Kristin Aas og hennes samboer Hallgeir fulgte de rettsforhandlingene i Oslo Tinghus tirsdag.

Dødelige skudd

En rettsmedisiner redegjorde for skuddskadene som tok livet fra Aas Eriksen.

– Nå har vi fått vite med sikkerhet at det var ingenting som kunne gjøres for å redde Aleksander. Han døde i korridoren av skuddskadene fra midja og opp til hodet, forteller mamma Ann Kristin.

– De tre første skuddene som traff Aleksander kom gjennom veggen til korridoren. Han ble truffet av fem eller seks skudd. Vitner har fortalt at Aleksander sto utenfor og tok seg inn i korridoren, kanskje for å gjemme seg for gjerningsmannen, forteller pappa Eriksen.

Livsglad gutt

Etter gjennomgang av obduksjonsrapporten leste familiens bistandsadvokat Ingunn Kjelstad opp minneord som familien hadde skrevet.

– Aleksander var en livsglad gutt som var godt likt av alle. Han var glad i familien sin, foreldrene, steforeldrene og søstrene sine, leste Kjelstad.

Hun fortalte om en engasjert ungdom som ble medlem i Stjørdal AUF og ledet ungdomslaget i Stjørdal Røde Kors. Han var glad i musikk og spilte i band, blant annet i UKM. Aleksander ville hjelpe andre.

– Hvordan var det å se gjerningsmannen?

– Det var en rar stemning i retten. Litt dempet stemning. Jeg fikk sett han i øynene som jeg skulle. Han så med blikket sitt over oss tilhørere, men han festet ikke blikket på meg. Nå etterpå, kjennes det litt godt og vondt ut. Nå kan jeg på en måte gå et lite skritt videre, forteller pappa Eriksen etter dagen i rettssal 250 i Oslo Tingrett.

BAMSEHILSEN: Noen har hengt opp et viktig budskap og en godt brukt kosebamse utenfor Oslo Tinghus. Nylig ble det ryddet opp i et blomsterhav utenfor tingrettshuset, men stadig kommer folk med nye blomster for å hedre ofrene etter 22. juli. Foto: Elisabeth Gulaker