Oberst Ebbe Deraas sluttet i går som sjef for HV 12 og Værnes garnison. Han overlater kommandoen til etterfølgeren, oberst Håkon Warø.

– Det er med litt blandede følelser jeg går av. Men jeg føler at jeg har oppnådd mye i løpet av min tid som sjef. For meg er tiden nå den rette for å gi meg og trekke meg tilbake, sier Ebbe Deraas til Stjørdalens Blad.

Trøndelag heimevernsdistriktet omfatter fylkene Nord- og Sør Trøndelag. Sjef HV-12 har det lokale territorielle ansvaret, som omfatter den militære forsvarsberedskapen, bistand til det sivile samfunn og ledelse av militære operasjoner på vegne av Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).​

Høytidelig

Det er stil og høytid over begivenheten når en militær avdeling skifter kommandant. Sjefsskiftet for HV 12 og Værnes garnison var intet unntak. Overgangen ble markert torsdag formiddag med oppstilling, med trommevirvler og med trompetfanfare.

Sjefen for Heimevernet, generalmajor Tor Rune Raabye, var på plass for å markere at oberst Ebbe Derås nå går av etter fem år i stillingen, mens oberst Håkon Warø overtar.

«Utmerket lederskap»

– Ebbe Deraas har vært en svært kompetent offiser. Han har vist utmerket lederskap, han har hatt evnen til å prioritere, han har lagt for dagen stort engasjement, og han har vist seg som en handlekraftig offiser, sa sjefen for Heimevernet, generalmajor Trond Rune Raabye, da han takket den avtroppende Værnes-sjefen for innsatsen.

Erfaren sjef

Samtidig hilste han den nye sjefen velkommen.

– Oberst Håkon Warø har bred erfaring, blant annet fra Telemark bataljon og garnisonen i Sør-Varanger. Han har også internasjonal erfaring fra tjeneste i Afghanistan og Kosovo. Med ham får HV 12 en svært erfaren og dyktig sjef, sa generalen da han presenterte den nye sjefen for dem han skal være sjef for.

Eget firma

Selv om han nå slutter i forsvaret, blir Ebbe Deraas ikke pensjonist.

–Jeg har etablert mitt eget foretak der jeg har tenkt å jobbe litt både mot privat næringsliv og det offentlige. Det kan handle om sikkerhet, beredskap og krisehåndtering, eller det kan bli snakk om foredragsvirksomhet, sier den avtroppende HV 12-sjefen.

Ny rolle

Sjefen for Heimevernet i Norge, generalmajor Tor Rune Raabye, understreker overfor Stjørdalens Blad den store betydningen som HV 12 etter hvert har fått.

– HV 12 er uhyre viktig i det totale bildet der fokus i dag er et annet enn det har vært tidligere Det er i ferd med å bli landets største HV-distrikt. Og med den amerikanske rotasjonsstyrken som nå kommer hit, vil HV 12 få betydning både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Det er en ny og uvant rolle for et HV-distrikt, sier generalmajor Raabye.