– Det skulle være kvinnedag og jeg skjønte egentlig ikke hvorfor: Var det ikke sånn at alle hadde det helt likt? Men da jeg hørte litt bakhistorie fra mamma så tenkte jeg: Dette må vi snakke mer om.

Det forteller Vilma Hell Sivertsen (11) fra Hommelvik. Onsdag holdt elleveåringen et flammende innlegg under feiringen av kvinnedagen på Cafe Rampa. (Les hele Vilmas tale i faktaboksen)

Samtalen med mamma Rakel Sivertsen vekket engasjementet hos skoleeleven .

– Hun fortalte for eksempel at i Saudia Arabia er det ikke like rettigheter, men i Norge har vi det. Så da syntes jeg det var dumt at vi ikke hadde det i hele verden, og jeg ville at alle skulle få vite at jeg er interessert og at andre også bør være det, slår hun fast.

Nekter å bli satt i bås

Femteklassingen nekter å bli satt i bås på grunn av kjønnet sitt og trakk frem eksempler fra sin egen hverdag.

–Jeg går nesten aldri med rosa klær, fordi jeg ikke liker det. Jeg går med det jeg selv vil, og da får det bare være sånn at det kommer kommentarer, utdyper Vilma til Bladet.

–Jeg synes jeg passer med hatt, det er komfortabelt og kommentarene handler jo om at når du er jente, da skal du bruke jenteklær. Hatter er liksom for menn, det. Men jeg bør få lov til å bruke det jeg selv vil, mener hun. Hun sender oppfordringen videre:

– Ikke bry deg om hva andre sier. Det er du som bestemmer over deg selv, sier den modige elleveåringen.

Metoo-kampanjen

Kvinnedagen ble i år av arrangørmessige hensyn markert kvelden før den internasjonale kvinnedagen 8.mars. Metoo-kampanjen ble viet mye oppmerksomhet under arrangementet.

–Det var en eksplosjon av saker i media til et lite stykke ut i januar. Men så ble det plutselig stille. Er det noe vi kan gjøre: Ruste våre jenter og gutter og hverandre sånn at vi får en likestillingskultur, der det er like muligheter for jenter og gutter som vokser opp, sa ordfører Ingrid Aune (Ap); kveldens konferansier og initiativtaker.

AUF og Unge Høyre

–Jeg reagerer på at noen ikke vil feire kvinnedagen. For meg handler det om å minnes og tenke over de muligheter og rettigheter vi tar for gitt, men som andre har kjempet fram. Det internasjonale perspektivet er også viktig, fremholdt Kristin Nybrodahl fra Hommelvik AUF. Nybrodahl holdt felles innlegg sammen partifelle Helene Wean og Julianne Moen Foss fra Malvik Unge Høyre.

Jørgen fikk applaus

Leder for Malvik ungdomsråd; Jørgen Enoksen, høstet som eneste mannlige taler øredøvende applaus for sitt innlegg. Enoksen kunne skryte av 80 prosent kvinneandel blant medlemmene i Ungdomsrådet, til jubel fra tilhørerne.

Til kveldens paneldebatt stilte redaktør i Bladet; Linn Kathrine Yttervik, lufthavnsdirektør og tidligere lensmann i Stjørdal; Marit Stigen og journalist i Adresseavisen; Aagot Opheim. Kvinnene delte erfaringer fra sin deltagelse på mannsdominerte yrkesarener gjennom mange år.

–Det er i mange tilfeller vanskeligere å få damer til å være meningsbærere i det offentlige rom. Min åpnebare oppfordring er å stikke hodet mer frem, fremholdt Linn Kathrine Yttervik.

Rakel Sivertsen, Marit Hammer og Randi Perreau var blant kveldens kulturelle bidragsytere under arrangementet.