Harmonie Wiesenberg kom flyttende fra Frankrike til Norge i 2007 da hun fikk jobb som oljegeolog i Statoil. I dag jobber hun hos OKEA i Trondheim, og driver med peondyrkingen ved siden av full jobb.

Da Harmonie i 2015 bestemte seg for at hun ville dyrke snittblomster, tok hun et uvanlig valg av blomstertype.

– Jeg er født i mai, og i Frankrike blomstrer peonene allerede i mai, så mormor brukte alltid å komme med peoner på bursdagen min. Det er en veldig fin blomst, og jeg bestemte meg for å prøve å dyrke denne i Norge, forteller Harmonie.

En av få

I 2015 trodde Harmonie at hun var den første og eneste i Norge som dyrket peoner som skulle selges som snittblomster.

–Mens jeg var på ferie nå fikk jeg tips av venner om en artikkel fra NRK hvor det var skrevet om at Mester Grønn startet et prosjekt i 2014 for å teste ut om peoner kunne dyrkes i Norge, sier Harmonie.

Kan bli eksportvare

–Det som er spesielt er at peonene blomstrer senere i Norge enn i resten av Europa, og derfor vil norske peoner kunne utvide peonsesongen i Europa, sier Harmonie, som håper på å kunne dele erfaringer med Mester Grønn fremover.

Klippekunst

De to første årene av plantenes levetid kommer det ikke mange blomstre på peonbuskene, men det tredje året skal de stå i full blomst. I 2019 regner Harmonie med å selge rundt 20 000 blomster i buketter på fem. Neste sommer skal hun bruke på å lære seg kunsten å klippe peoner til riktig tid.

–I fjor var jeg på studietur hos en erfaren peondyrker i Nederland. Da var det klippetid, og jeg tilbudte jeg meg å klippe, og det fikk jeg beskjed om at jeg ikke kunne gjøre. For det å klippe blomstene på riktig tidspunkt er en kunst. De må klippes mens de fortsatt er stengt for å ha litt holdbarhet, men samtidig ikke så tidlig at de aldri åpner seg. Det krever erfaring, forteller Harmonie.