Det er Werner Jørgensen, driftskoordinator ved gjenbrukstorget på Sutterøy, som forteller dette. Alle prosedyrer ble fulgt etter funnet...

– Først ringer vi politiet. Så ber de oss kontakte Forsvaret. De ba om bilde, og fikk det ganske umiddelbart. Her får vi beskjed om at det mest sannsynlig er en lysgranat, og at den er brukt, og da ufarlig, sier Jørgensen.

Skaper frykt

Uansett, slike funn skal behandles forsiktig og riktig, og Forsvaret kommer for å hente granaten.

– Det ser ut på granaten at den er «håndtert», eller brukt. Likevel, dette er noe som verken skal hit, eller er noe vi ønsker hit. Dette er ikke avfall vi håndterer. Vår bestemmelser sier at vi ved funn som dette skal alarmere politiet, og det ble gjort. Og vi har nå sikret funnet inntil Forsvaret kommer og henter granaten, sier Jørgensen.

– Dette har kanskje ikke skjedd før?

– Det er dessverre slik at vi også for kort tid siden fant dynamitt og fenghetter her. Absolutt varer som ikke har noe på et gjenbrukstorg å gjøre, Det samme er det også med fyrverkeri. Alt av eksplosiver har ingen ting her å gjøre, sier Jørgensen.

Tidligere i høst fant Innherred Renovasjon dynamitt på gjenvinningsstasjonen i Meråker.

Granaten var nær en halv meter lang og 10 cm i diameter. Foto: Innherred Renovasjon

Alvorlige konsekvenser

- Hvis eksplosiver og ammunisjon havner på en gjenvinningsstasjon eller et avfallsanlegg må området evakueres og all aktivitet stanses til fagpersonell har sikret gjenstanden og fjernet den forsvarlig. Og om man i verste fall har å gjøre med udetonerte granater og dette ikke oppdages, kan dette få enorme konsekvenser under lagring og videre transport hvis en eksplosjon skulle skje, påpeker Jørgensen

Han henstiller derfor sterkt alle som har noe slikt liggende om aldri å levere det inn som avfall, men kontakte politiet. Dette gjelder all ammunisjon og eksplosiver. Ubrukt fyrverkeri leveres tilbake til forhandler.