Det sensasjonelle bronsealderfunnet i Stjørdal ble gjort rett bak Hegra kirke ovenfor barneskolen.

Gjenstandene lå utover et jorde, i selve matjordlaget og de lå litt spredt.

LES OGSÅ: Norges største bronsealderfunn gjort i Hegra i helga

Dette kom fram da Nord-Trøndelag fylkeskommune og NTNU Vitenskapsmuseet inviterte til pressekonferanse i kulturhistorisk magasin ved Vitenskapsmuseet tirsdag.

Til stede på konferansen var også de tre brødrene fra Stjørdal, Jokhim, Preben og Jørgen Korstad.

Brødrene, som driver leting med metalldetektor var med på etterundersøkelsen i helga, der det ble søkt "manngard". Da det ble gjort nye funn av spydspisser, økser og andre gjenstander på det samme området.

Det var brødrene som fant de første øksene i januar.

24 økser

Det er aldri tidligere funnet så mange økser "i samme depot" i Norge, tilsammen 24 økser.

Et stort pressekorps var til stede da museet viste fram øksene og de andre gjenstandene fra funnet. Blant annet det som trolig er deler av en bronselur - et stort, krumt blåseinstrument.

Ved kirka

For første gang ble funnstedet nærmere beskrevet.

- Tidligere har vi bare sagt at det er i Hegra, men vi regner nå funnstedet som såpass sikret, at vi går ut med hvor det er, sier fylkesarkeolog Eirik Solstad. Han forteller at øksene ble funnet i dyrkajord like ovenfor Hegra kirke. Stedet omtales lokalt også som "Myra".

- Kan si mer om stedet

- Stjørdal er kjent fra før som et sted med mye bergkunst fra bronsealderen. Men vi har manglet gjenstandsfunnene - og så dukker dette opp. Det kan si oss noe mer om hva slags plass dette er. Utover at det er et av kjerneområdene for bergkunst i Midt-Norge. Det er veldig spennende. Funnet er spektakulært, sier Eirik Solheim.

- Aktualiserer bergkunstmuseum

Han nevnte bergkunstmuseet på konferansen, og utdypet at han mener planene om et slikt museum er aktualisert.

- Jeg synes absolutt det. At vi nå må få realisert  bergkunstmuseet. Vi har lenge visst at det er noe spesielt med Stjørdal med all bergkunsten som er der. De formelle hindrene er så langt jeg kan se ryddet av veien, sier Solheim.

Jørgen Korstad håper også at det skal bli et sted i Stjørdal hvor man kan få se øksene utstilt.

- Jeg har ikke noen mening om bergkunstmuseum eller ikke, men funnet bør få en plass i Stjørdal. Det hadde vært artig om det var et sted folk her kunne få sett gjenstandene, sier han.

Rituelt?

Arkeologene funderer på hva øksene kan ha vært brukt til.

- Det er lett å se for seg en rituell symbolgjenstand. Noen av øksene er små, nesten som barneøkser. Det er ikke økser som er brukt til å hugge trær med dette. Det er stasgjenstander, statussymboler.  En må huske at dette er det første metallet som ble introdusert. Det var litt ild inne i bildet. Kanskje var det "magi". Det at noe gikk fra flytende metall til harde gjenstander.  Bronsealdermennsket syntes nok det var rimelig spektakulært, sier Solheim. Han nevner at det heller ikke er utelukket at øksene og spydspissen var våpen - eller prydgjenstander.

Fylkesarkeologen peker på at vitenskapen i dag har mange flere muligheter til å få informasjon ut av funn som det gjort i Stjørdal.

- Vi kan analysere metallet i gjenstandene nærmere og finne ut mer. Hvor kom metallet fra? Ble noe importert? Vi kan se på blandingsforholdet mellom kopper og tinn. Analysene vil fortelle oss mer, sier Eirik Solheim begeistret.

Konservator Ellen Randerz viser fram spydspiss fra funnet. Nærmest Jørgen, Preben og Joakim Korstad. Foto: Line Mette Finnøy