– En vanskelig jobb? Joda, det er utfordringer.

Det er mye som kommer for dagen når man plukker av kobberplatene på tårnhjelmen i Værnes kirke. Blant annet råteskader.

– Noe av utfordringene består i at vi har oppdaget råteskader også på bærende konstruksjoner. Derfor må vi bygge opp nye innvendige konstruksjoner i tårnet, sier Reidar Norstrøm, daglig leder i Astra bygg og entreprenør AS. Dette er et firma som har spesialisert seg på verneverdige bygg, og som har fått jobben med å utbedre skadene på tårnet i Værnes kirke.

Tårnet på Værnes kirke har fått ny «hatt» mens arbeidet pågår. Foto: Ivar Værnesbranden

Nytt kobbertak

Det er et omfattende arbeid som nå blir gjort med kirketårnet. Hele kobbertaket på tårnhatten blir nemlig plukket av og erstattet med ny kobber.

–Det som ligger der i dag, er 125 år, 25 år mer enn det man regner som normal holdbarhet på slike tak, sier mannen som har bestilt jobben, kirkeverge Odbjørn Eide i Stjørdal.

I dag er vi vant til et irrgrønt kobbertak. Når det nye er på plass, vil det det være kobberfarget. Men med tiden vil også det nye taket få en mer dempet patina.

Solid kjerneved, ikke sant? Treverk som dette skal erstatte rådeskadd treverk i tårnet. Foto: Ivar Værnesbranden

Spesialplukket

Sjur Mehlum, seniorkonsulent hos Riksantikvaren, karakteriserer Værnes kirke som en av landets viktigste middelalderkirker, både fordi den er svært godt bevart, og ikke minst på grunn av den middelalderske takstolen inne i kirkeskipet.

–Vi er opptatt av materialvalg og av at arbeidet blir utført på en solid håndverksmessig måte, sier han.

Materialene som skal erstatte råttent treverk, er det ikke noe å si på. Astra-sjefen Reidar Norstrøm har nemlig fått tak i materialer av 200–250 år gammel furu fra Levanger, tettvokst og med solid kjerneved.

–Det er spesialplukket til prosjektet her. Dette er trevirke som det i våre dager er sjelden å finne i så god kvalitet som dette, sier han.

Daglig leder Reidar Norstrøm hos Astra viser hvordan råteskadene kan være skjult inne i bjelkene. Foto: Ivar Værnesbranden

Slingringsmonn

Arbeidet er i utgangspunktet beregnet å ta seks måneder, og prislappen er beregnet til vel 2,5 millioner kroner. Men på grunn av nye skader som kan dukke opp, er det lagt inn slingringsmonn. Verken Odbjørn Eide eller Reidar Norstrøm blir overrasket om man avdekker nye ting.

–Vi har sett noe, men skremmende mye er det ikke. Noen ny stortingsgarasje blir dette ikke, sier kirkeverge Oddbjørn Eide med et lite smil.