Ved hybelhusene «Idrettstunet» er en gjeng elever i ferd med å flytte inn, skru møbler og komme i orden. Noen med hjelp av foreldre andre andre på egen hånd.

De anser seg som heldige som har fått hybel bare et steinkast fra skolen. Hyblene som har plass til 20 elever er ikke de billigste i bygda, men de har god standard og byr på et visst sosialt fellesskap.

Førsteårselevene er stort sett 16-åringer. Mange er fra andre kanter av landet og kjenner ikke en sjel når de kommer. Men de har til felles at de har en sterk interesse for vinteridrett, og at de har hatt et ønske om å komme nettopp til Meråker.

Attraktiv skole

– Landslinja i Meråker er godt kjent. Det er mange kjente som har gått her, sier en av elevene som har tatt en pause på benkene på tunet.

Det fører til en oppramsing av navn som Petter Northug, Frode Estil, Emil Iversen og Martin Johnsrud Sundby.

– Gikk ikke Tora Berger her også? Hun er her i hvertfall nå. Hun jobber her, og det gjør også Frode Estil, sier en annen elev.

Praten er i gang rundt bordet.

19 elever har ankommet Idrettstunet, som består av flere hybelhus, og holder på å gjøre seg kjent. Foto: Line Mette Finnøy

Det kommer fram at alle er spente og gleder seg til tida framover. Både til å trene, møte de andre elevene og lærerne og til det å bo og klare seg alene for første gang. De møblerte hyblene får skryt av ungdommene og også av foreldre som er der og hjelper til. De er lyse og fine og innredet på en smart måte, kommenteres det.

Følger opp

Elevkonsulent Marit Johannesen er hybelformidler, hybeloppfølger og er dessuten med i elevoppfølgingstjenesten ved Meråker videregående skole.

Hun forteller at det delvis er først til mølla, men at det brukes litt skjønn i tildelingen og fordelingen av hybler.

– Vi har litt hensyn til sammensetningen og blant annet fordelingen mellom jenter og gutter. Men vi plasserer ikke gutt og jente på hybel uten at noen har et uttrykt ønske om å bo jente og gutt sammen, nevner Johannesen.

To og to sammen

Idrettstunet består av tre hus, 10 leiligheter med to hybler i hver Det er felles kjøkken som er fullt utstyrt og med alle hvitevarer. Det er felles oppholdsrom to soverom med køyeseng og hvert sitt bad. Hyblene har både internett, TV og Altibox.

Skolen prøver å legge til rette for at elevene også skal trives på hybelen, men mye av fritida går med til mye trening for mange av elevene i Meråker.

– Den sportsboden kommer til å bli rimelig full. Vi har en god del utstyr, sier Nora Vågø Kristiansen fra Klæbu. Hun driver selv med langrenn og kommer med flere par ski.

Meråker videregående skole har to programområder. Idrettsfag og studiespesialisering. På idrettsfag velger elevene mellom toppidrett eller breddeidrett. Innen toppidrett er det fordypning i enten langrenn, skiskyting, skyting, fotball eller randonee som er nytt av året.

– Verd prisen

Månedsleien på 4700 kroner har stått stille siden Trøndelag fylkeskommune tok over Meråker videregående skole i 2019, men oppfattes fortsatt som litt «stiv» i Meråker der hybelprisene varierer en god del.

– Hyblene her er ikke billige, er Marit Johannesen den første til å slå fast. Men mange synes det er verd det å få bo såpass tett inntil skolen, legger hun til.

– Det koster litt ja, mener Andreas Hamnes fra Namsskogan. Og flere sier seg enig.

Trøsten er at både i Trondheim og Stjørdal betaler hybelboere jevnt over mer.

Meråker videregående skole har landslinje Foto: Line Mette Finnøy