– Kluken Opp er et kjempetiltak. For oss i Meråker Røde Kors er det å få ungdom ut i naturen og i aktivitet en av våre viktigste oppgaver sammen med integrering av ungdom. Derfor har vi inngått et samarbeid med arrangørene av motbakkeløpet, sier leder Ken Svendsen i Meråker Røde Kors.

Grendahus som arrangør

Og arrangør er Grendahuset Dalatun i Stordalen i Meråker med arrangementsleder Per Olav Stormo i spissen for en arrangørstab på rundt 30 personer.

Løpet arrangeres søndag 28. august med påmeldingsfrist tirsdag 23. august via arrangørens egen hjemmeside på internett. Det er også muligheter for etteranmelding på selve løpsdagen.

Vakter

–  Løpet ble arrangert for første gang i fjor og da var det 268 deltakere fordelt på rundt 40 i konkurranseklassen og resten i mosjonsklassen, sier Per Olav Stormo som er motbakkeløpets stifter sammen med Leif Gjemse. Det vil være plassert ut vakter for hver 500 meter langs løypa og Norsk Folkehjelp avdeling Meråker vil bidra til deltakernes sikkerhet.

Slå fjoråret

–  I år er målet å slå fjorårets deltakerantall, men da er vi nok avhengig av værgudene. Oppholdsvær vil bety deltakerrekord, mer enn antyder arrangementssjefen. Mosjonsklassen starter først mens konkurranseklassen har start et par timer etter at de første mosjonistene har startet.

Spurtpris

Kluken Opp har start ved Kluksdal Sødre i Stordalen på 520 meter over havet mens målgangen på toppen av Kluken ligger på 1.110 meter, sier Stormo. Løypa er 4,3 kilometer lang og de første 1,7 kilometerne går på grusvei. Der grusveien går over til sti er det lagt opp til en egen spurtpris ved Framinovollen.

– Det var flere løpere som savnet en spurtpris i fjor. Nå har vi ordnet med det, sier Per Olav Stormo.

Teltvakt

Dagen før løpet blir det fraktet utstyr til toppen.

– Og utstyret er såpass mye verdt at vi må ha en egen vakt som ligger i telt natta før løpet, sier han. Arrangøren var inne på tanken med å utstyre konkurranseløperne med elektronisk brikke, men det ble for kostbart.

– Det blir tidtaking på gamlemåten med stoppeklokke og med walkietalkie, sier Stormo.

Fjorårsvinnere

Historiens første Kluken Opp ble vunnet av Truls Torvik i herreklassen og Astrid Stav i kvinneklassen. Med andre ord så ble det hjemmeseiere i begge klasser.

– Da jeg gikk gjennom løypa på forhånd i fjor så trodde jeg ikke på en vinnertid under 30 minutter, sier Stormo. Torvik brukte 27,18 minutter mens Stav brukte 33,05 minutter på de 4.300 meterne.

– Et kjempeløp av Truls. Tror det skal bli tøft å slå den tiden, sier Stormo. Det er kun to konkurranseklasser. Damer og herrer.

Videregående skole

Arrangøren setter opp buss for elevene ved den videregående skolen i bygda. For blant dem finnes det spreke løpere som kanskje har lyst til å prøve seg på løyperekorden til Truls Torvik.

Langrennsløpere

–  Jeg har også vært i kontakt med blant andre Emil Iversen, men han er på landslagssamling når løpet går. Det samme gjelder aller tre brødrene Northug som også befinner seg på samling ett eller annet sted i verden, sier Per Olav Stormo. Ole Morten Iversen fra Meråker er trener for det svenske kvinnelandslaget i langrenn og utøverne har samlingsfri den siste helga i august.

– Et par av utøverne bor i Östersund, men det er vel å tro på julenissen at de kommer til Stordalen for å delta i motbakkeløp. Men man skal aldri si aldri, sier Per Olav Stormo.

Sponser medlemmene

Meråker Skiskytterklubb bidrar også til å slå fjorårets deltakerantall i årets utgave av Kluken Opp.

– Skiskytterklubben betaler påmeldingsavgiften for samtlige av klubbens medlemmer som deltar i løpet, sier Per Olav Stormo.