Fornes og henne familie ferierer i den lille landsbyen Pisak i Kroatoa. Der har de egen feriebolig hvor de har feriert i de siste 14 somrene.

– Alle somrene vi har vært her, har det vært skogbranner. Det er enormt tørt, og skogbrannen som startet på platået bak oss på søndag ble spredt til 20 plasser med den beryktede Boravinden. De som ferierer inne i Split merker askeregnet etter brannene. Jeg ville ikke reist inn til Split nå. Der er det nok vanskelig å puste, forteller Fornes på telefon fra sin feriebolig i Pisak.

Ganske heftig

Brannene som har herjet i Kroatia denne uka har tatt flere hus og olivenmarker.

– Dette er verst for lokalbefolkningen som har mistet sine hus i brannene. Her nede på Balkan er det ikke alle som har forsikringer i orden. For mange får dette fatale konsekvenser. Vi følger med på lokale nyheter og de formidler nå at de har kontroll over brannene. Vinden har også løyet.

Fulle fly fra Værnes

Onsdag går det både rutefly og charterfly til Kroatia fra Trondheim Lufthavn Værnes. Solhungrige trøndere er desperate etter varmere ferievær, og lar seg ikke stoppe av store skogbranner i skogene rundt ferieparadiset Split.

– Vi har hatt mange telefoner fra kunder som vil bestille ferie til Kroatia denne uka også, men ingen som spør om skogbrannene. Kroatia er blitt veldig populært, og jeg vil si at Kroatia har tatt over for mye Tyrkiaturismen. Fortsatt er Kroatia litt nytt og spennende, og det er forholdsvis kort flytur dit. Ingen har ringt og avbestilt fra Værnes som jeg vet, opplyser Christer Østli hos Ticket Feriereiser.

Også Fornes kan berolige trøndere på veg til Kroatia.

– Det er bare å reise hit. Det går fint. Nå er jo de verste brannene under kontroll. Deler av hovedveiene er stengt fortsatt men det er omkjøringsmuligheter så det kan ta litt lengre tid med buss inn fra flyplassen, tror Fornes.