Kyllo tok sin første laks sammen med sin far da han var seks år. Siden den gang har han sørget for å ta minst en laks hver sommer i Stjørdalselva. Det er ikke mange, om det er noen i det hele tatt, som har hatt slik lakseflaks.

– Det har etter hvert blitt en greie å ta minst en laks om sommeren, sier Kyllo mens kona Anita serverer årets første laks. Det er ikke elvas største, men en fin smålaks som ble tatt på flue av storfiskeren.

– Jeg har ikke fiska så mye ennå i år. Elva har vært litt stor og jeg synes det er mer trivelig når det er mindre vann, sier han beskjedent, mens han smaker på laksen.

Vokst opp med elva

Kyllo har fisket siden barnsben på Hofstad- og Vold-valdene. Ungdomsårene var han veldig ivrig og tok mye laks sammen med faren.

– Den første fikk jeg da jeg var seks år på Hofstad-valdet. Der hadde bestefar laksevald og jeg var med å rodde sammen med min far da jeg fikk laksen. I dag er det søskenbarnet mitt Bjørn Helge Hofstad som har valdet, sier Kyllo og peker på gården i nabolaget. Han har tatt over heimplassen like ved og har kort vei til elva.

– Da jeg var ungdommen bodde jeg i elva. Men så begynte jeg å studere på Landbrukshøyskolen på Ås. Da ble det ikke så mye, men pappa brukte å si at jeg måtte jo komme hjem å ta en laks. Jeg husker en gang på 70-tallet, så fikk jeg en laks på ti kilo. Den ble solgt til et hotell i Trondheim og da dro jeg tilbake til Ås med 750 kroner. Det var mye penger den gangen, sier Kyllo som tok sin største laks på 60-tallet. Den var 20 kilo, men har synes det er mer stas å ha tatt laks i alle de siste 60 årene.

Et mål om å ta en laks

– Årene gikk og jeg kom hjem og fisket. Etter hvert ble det mål om å ta en sommerlaks. Jeg skal ikke skryt på meg at jeg tok så mange hvert år, men en laks ble det hvert eneste år. Og jeg synes det er mer prestasjon enn å ta så veldig mange i løpet av en sesong.

Når kona Anita blir spurt om han er flink til å fiske, kommer svaret kjapt.

– Ja, han er mye ute og fisker.

– Men får han mange fisker?

– Ja, han får nå kvoten hvert år, sier Anita.

– Og nå skal det bli røykelaks?

– Jeg synes egentlig at smålaksen er fin til matfisk, men jeg må vel en tur ned i elva å ta en som er stor nok til å røykes, sier Nils Olaf Kyllo.