Det er veldig bra at lokalpolitikerne har utsatt sentrumsplanen for Stjørdal. Forleng utsettelsen til etter en grundig prosess. Vedta byggestopp til vedtatt plan!

I Stjørdal sentrum trengs svar på hva som skal bygges hvor, hvordan nytt skal bygges, hva skal skje med dagens bygg, og hvordan skal parkering, ferdsel og fellesområder bli.

Det må tas stilling til hva som skal skje med Løvsethstua, Spende og de øvrige gamle byggene samt fasadene på nyere bygg i dagens sentrum.

Jeg er glad for at flere nå synes å mene at også gamle bygg kan få stå der de ble bygd. Riksantikvaren og andre faginstanser må kobles inn. Selvfølgelig kan gamle bygg inngå i nytt byområde!

Ved Kimen vil jeg foreslå å skrinlegge planene om et høyt bygg på den såkalte hotelltomta. Dagens park er populær men så liten at dagens og kommende generasjoner må få gleden av at det ikke bygges mer på hjørnet av Stokkanvegen/Ole Vigs gate.

E 14 har det vært planer om å flytte vekk fra sentrum. Ta fram disse planene. Kanskje kan det være mulig å senke vegen en strekning og kombinere med parkeringshus. Ny E 14 utenom sentrum ble lansert flere tiår tilbake i tid. På tide å børste støv av dette, og å få noe til å skje!

Flyplassen og Værnes garnison har hånd om store arealer. Flytrafikken har ført til byggerestriksjoner og støyproblematikk. I militærleiren i byen vår har sentrale myndigheter valgt å stasjonere amerikanske soldater. Det er antydet at antallet kan bli økt.

Forsvaret eier arealer utenfor Stjørdal sentrum. I nyhetene har det vært antydet at USA kan tenke seg å stasjonere flere, og bygge for sin tilstedeværelse. Det mest fornuftige må være USA-stasjonering utenfor sentrum. Kanskje kommunen kan overta hele eller deler av Værnes Garnison og ta i bruk areal og bygg til sivile formål?

Stein i mengder vil fram i tid komme fra utvidelse av E6 Stjørdal – Trondheim, og Forbordsfjellet tunnel. Start utredning av å flytte flyplassen til et område i kommunen utenfor sentrum Det vil gi tilgang på store arealer til byutvikling, fjerne støy og forurensning, og endre byggerestriksjoner på grunn av flytrafikken. Sett ned et tverrpolitisk utvalg som kan utrede dette! Nye trafikksystemer på Hell med eventuell ny E 14-trase samt tilførselsveger til eventuelt nytt flyplassområde kan være en start. Kanskje kan all militær flygning, utenlandsflygningene og kanskje helikopterflygningene flyttes i en fase en? Å fylle opp enda mer av arealene rundt dagens flyplass med stein høres ikke lurt ut!

Flyplassen er viktig for Stjørdal, men den belaster miljøet og det er arealknapphet på Værnes. Kanskje kan forbindelsen mellom dagens og nytt flyplassareal bli med førerløse busser. Som også kan betjene Frigården-området, og planlagte Hell Arena.

Sentrum og utviklingen der må håndteres først. Men jeg synes det samtidig er tid for å ta opp de øvrige sentrale spørsmålene som vil ha mye å si for utviklingen av byen.

Å redusere motorisert trafikk i sentrumskjernen burde være et mål. Det kan nås med parkering langs E 14. Gatene Stokkanvegen, Stokmovegen og Innherredsvegen må opparbeides med vektlegging for myke trafikanter. Det vil si opphøyde gangfelt, gangfelt med trafikklys, gatebelysning, og gateløp hvor myke trafikanter prioriteres. Fra parkering og busstopp langs dagens E 14 trengs en tilrettelagt gangtrase til Kimen/kjøpesenter. Utformingen av ny sentrumsparkering er viktig. I hovedsak under bakken kanskje, men med en ny, helhetlig fasade inntil E 14 som kan bli enda en bygate.

Tidligere er det foreslått å åpne utsyn fra byen mot sjøen. På tide å få gjort det nå.

Helhetsplan for videre utbygging av byen vår trengs.

Det må være riktig å bruke tid. Et forslag er å invitere ekspertise innen byutvikling til en konkurranse. Flere utbyggere med store planer i sentrum burde bidra økonomisk. Som Trondos som grunneier langs gågata, Vennatrøgruppen, ForrBo og Primahus og andre. Kanskje kan lokalpolitikerne velge et tverrpolitisk utvalg, og invitere med bidragsytere. For å utarbeide en sentrumsplan med svarene på hvordan utvikle byen vår. Og i tillegg starte planprosessene for hva med hotelltomta ved Kimen, E 14, flyplassen, og å flytte militær aktivitet vekk fra sentrumskjernen.

Lykke til!

Roar A. Fordal

Roar Fordal. Foto: Jan Erik Sundoy