Mannen må også betale en bot på 10.000 kroner, har tingretten bestemt.

100 i 60-sonen

Bilføreren som er en mann i førtiåra fra Oslo, ble tatt i laserkontroll på E14 i Flora onsdag 4. juli i år. Han ble klokket inn med en fart på 100 kilometer i timen i 60-sonen.

Farten var så høy at forholdet ble anmeldt. Politiet tok også beslag i mannens førerkort.

Bilføreren møtte i tingretten forleden siktet for overtredelse av vegtrafikkloven. Han innrømmet straffskyld og erkjente at han hadde kjørt så fort som politiets lasermåling viste.

Under rettsforhandlingene la påtalemyndigheten ned påstand om at bilføreren skulle betale en bot på 13.000 kroner og miste førerretten i en periode på 8 måneder.

Dårlig økonomi

I domspremissene peker retten på at bøtesatsene for fartsoverskridelser er forholdsvis standardiserte. Likevel kan tingretten fravike de veiledende satsene.

Under rettssaken forklarte mannen at han har veldig dårlig økonomi. En bot som politiet foreslo, vil derfor svi uforholdsmessig hardt. Mannen pekte også på at han er helt avhengig av førerkort i jobben sin.

3 barn i bilen

Under straffeutmålingen legger tingretten vekt på at mannen kjørte veldig fort i 60-sonen. Han hadde også tre barn i bilen. Likevel uttrykte retten forståelse for bilførerens stramme økonomi. Bota ble derfor redusert til 10.000 kroner.

Dersom bilføreren ikke betaler bota eller innkrevingssentralen ikke lykkes i å inndrive pengene, bærer det 20 dager i fengsel.

Mister kortet

Tingretten hørte mindre på mannens argumenter om å få beholde førerkortet.

Retten peker på at bilførere som er avhengige av å kjøre bil for å kunne utføre arbeidet sitt, har en skjerpet aktsomhetsplikt. Tingretten konkluderte derfor med at mannens førerrett blir inndratt for en periode på 8 måneder.

Det betyr også at mannen må avlegge og bestå en ny praktisk førerprøve før han får rett til å kjøre bil igjen.

Mannen vedtok dommen på stedet da den ble lest opp for ham på slutten av rettsmøtet.