Nustadfoss kraftverk har hatt ”ferie” siden den gamle kraftstasjonen ble avviklet og konsesjonen inndratt da de nye, store kraftverkene ble bygd i Meråker tidlig på 90-tallet. Men nå søker Nord-Trøndelag E-verk (NTE) om å få sette Nustadfossen midt i Meråker sentrum i arbeid igjen.

Det arbeidet som NTE planlegger har en beregnet prislapp på nærmere 14 millioner kroner. NTE regner med at et ”nytt” Nustadfoss kraftverk skal kunne produsere seks GWh elektrisk kraft, eller seks millioner kilowattimer. Dermed blir det bare smågutten i sammenligning med de store kraftverkene som NTE har fra før i Meråker, Tevla pumpekraftverk og Meråker kraftverk.

Bygge nytt

NTE presenterer nå planene sine i en søknad om å få tatt i bruk Nustadfoss kraftverk igjen. Den gamle kraftstasjonen er i dårlig forfatning, og NTE vurderer å rive den og erstatte den med en ny. Men man ser heller ikke helt bort fra muligheten for å renovere den gamle kraftstasjonen og ta den i bruk igjen.

Ellers ser NTE for seg å bruke anlegget slik det ligger der i dag, med dam, inntak og rør ned til kraftstasjonen. Men det blir uansett satt inn en ny turbin som skal sørge for å produsere elektrisk kraft til det NTE mener vil være en rimelig pris hvis det blir gitt klarsignal til ny kraftproduksjon på det tradisjonsrike industristedet Nustadfoss.

Tørrlagt

Selve Nustadfossen vil bli tørrlagt store deler av året hvis Nustadfoss kraftverk blir satt i drift igjen. Dette vil likevel ikke være noen ny og ukjent situasjon for meråkerbyggene. Fossen har nemlig vært tørrlagt også forrige gang kraftverket var i drift, helt fram til kraftverket ble nedlagt i 1994.

Ellers vil ny drift ifølge NTE få små miljømessige konsekvenser. Ny kraftproduksjon på Nustadfoss vil ikke påvirke lokalt klima, isforhold og vanntemperatur.

NTE regner med å starte planleggingsarbeidet på slutten av 2005, etter at store deler av året blir brukt til å behandle søknaden. Arbeidet med selve utbyggingen vil etter planen komme i gang i løpet av andre halvår neste år. 1. november 2007 skal et nytt Nustadfoss kraftverk etter planen være klart til drift.

NY KRAFT: Nord-Trøndelag E-verk ønsker å ta i bruk Nustadfoss kraftverk til å produsere elektrisk kraft igjen.