Småbruket Moum drives av Merete Bekkevoll og Gard Sigurd Fredriksen Krogstad. De har drevet gården i 2019 og satser på lokalmatmarkedet.

– Dette var veldig overraskende og kjempehyggelig. Man blir ydmyk når man skal representere Værnesregionen. Det er vi stolte av og dette er veldig spennende, sier Merete Bekkevoll.

Liten produksjon

Hun forteller at det småskala produksjon med flere sysler på gården

– Mannen min og jeg driver et småbruk. Foreløpig driver vi på et mål, hvor vi har grønnsaker. Da vi tok over småbruket, ville vi bruke arealet vi hadde til noe. Vi er begge i jobb og har småunger, så det er det vi har nå. Vi har også egg fra frittgående høner og vedsalg, sier Bekkevoll.

– Hvilke produkter har dere?

– Vi har kortreiste grønnsaker. En del av utfordringen vår er at vekstsesongen i Meråker er relativt kort. Så vi må finne grønnsaker som vi klarer å drive frem og bli moden tidsnok. Vi leverer blant annet til Kirkebyfjellet som bruker det i sin meny. Vi selger også på Matstasjon i Fagerlia og lokalmatutsalget i sentrum. Vi satser på kvalitet, og produksjonen er tilpasset det markedet vi har her i Meråker, sier Merete Bekkevoll.

Skal løfte matregionen

Som første region i Norge har Trondheim–Trøndelag i 2022 fått status som European Region of Gastronomy. Dette er en tittelen som skal bidra til å synliggjøre regionenes kultur og mattradisjoner internasjonalt, skape utvikling og bygge regional identitet og stolthet.

I 2022 skal matregionen løfte Trøndelag til neste divisjon. Det mobiliseres til bærekraft, kunnskap og fellesskap. Det store mat- og bærekraftsåret skal feires i 365 dager med aktiviteter i alle 38 kommuner.

Over tre hundre trønderske aktører har i år blitt sertifisert som enten «Host», «Producer», «Event Host», «Host & Producer» eller «Partnerbutikk», og dermed forplikter de seg til å produsere, foredle eller servere mat av lokale råvarer.

– Alle disse aktørene utgjør «grunnsteinen» i vår europeiske matregion, og er ambassadører for besøkende i Trøndelag, og for regionens råvarer i verdensklasse.

Ersgard er også nominert

Sju aktører, en fra hver region i Trøndelag, er nominert i hver kategori. På lista finner vi også Ersgard fra Stjørdal som drives av Grete Sørebø og Stein Sakshaug. De er nominert i klassen årets vertskap.

Nominerte aktører i kategorien Årets producer er: Jørem ved Namsen, Vuku Gårdsmeieri, Reins Kloster, Småbruket Moum, Trøndelag Sankeri og Garnviks Røkeri.

Nominerte aktører i kategorien Årets host er: Segelsund, Kjerringa mé Straumen, Normeland Gårdshotell, Ersgard, To Rom og Kjøkken, Hotell Frøya og Vertshuset Røros.

Utdelingen av prisen foregår under det store festmåltidet i Trondheim Spektrum 5. november.

Prisene deles ut under Det store Festmåltidet i Trondheim spektrum den 5. november.