Merut-styret savner større politisk engasjement rundt Meråker Utvikling AS.

– Vi så det da Merut for kort tid siden var i kommunestyret for å orientere som sin virksomhet, med mulighet til å stille spørsmål etterpå. Det var ikke mange spørsmål!

Bjørg Sissel Kvannli sitter i styret for Meråker Utvikling AS, og hun er en av dem som etterlyser sterkere politisk engasjement rundt næringsutviklingsselskapet i Meråker.

Politisk engasjement

Bjørn Nagel Høgmo, som også sitter i styret, tar i enda sterkere.

– Det kom ikke ett spørsmål, ikke én kommentar, etter orienteringen fra Merut i kommunestyret. Jeg savner sterkere engasjement for Merut fra både politisk hold og fra rådmannen. Vi har hatt to fellesmøter uten at rådmannen har vært til stede. Det er sørgelig, for jeg tror at han kunne ha mye godt å komme med. Jeg savner enda sterkere engasjement fra politikerne og administrasjonen, sier Bjørn Nagel Høgmo.

Tydelig strategi

Selve navnet Meråker Utvikling inneholder en programerklæring som sier hva selskapet skal arbeide med: Det skal bidra til vekst og utvikling i Meråker.

Hva skal til for å få til det i kommunen under Fonnfjellet?

Styremedlemmene i Merut gir litt ulike svar, men hovedtendensen peker i samme retning: Alle aktører, kommunen, næringslivet og Merut, må dra i samme retning. Men det krever at man har en tydelig strategi som alle er kjent med. Og så må man for all del sørge for å utvikle sentrum!

Øde og forlatt

– I dag har vi et sentrum som ligger der nærmest øde og forlatt. Det må vi få gjort noe med, sier Ann Katrin Pedersen.

– Nå må vi ikke diskutere lenger. Nå må vi få gjort noe med sentrum! Vi må få på plass planer og de nødvendige formalitetene, slik at vi kan sette i verk tiltak. Sentrum må rett og slett bli mer innbydende. Vi må rydde skog, vi må få til elvepromenaden, vi må få på plass fortau, sier Bjørn Nagel Høgmo.

– Hvordan vil et mer innbydende sentrum skapa vekst og utvikling?

– Sentrum er en viktig brikke. Da vil folk se at her har vi en kommune som tar tak, sier han.

Mer slagkraft

Daglig leder Torbjørn Berg Strømstad får unisont skryt fra styret i selskapet for jobben han har gjort. Men han slutter som kjent til sommeren, blant annet for å få et større miljø rundt seg.

Trenger Merut mer tyngde for å ha større slagkraft til å gjøre jobben? Kanskje det. Flere i styret tar til orde for at stillingen som samfunnsutvikler, som kommunestyret har vedtatt å opprette, kanskje kan legges til Merut i stedet for til kommunens administrasjon. Ihvertfall deler av stillingen.

– Kanskje kan noe av arbeidet som handler om kultur, også legges til Merut. Dette er tanker jeg har gjort meg, sier Øyvind Slungård, styreleder i Meråker Utvikling AS.

Penger

Men større slagkraft og flere ressurser kraver penger, og dem har ikke Meråker kommune altfor flust av om dagen. Men én mulighet er å bruke eiendomsskatten som næringslivet betaler inn, til å styrke ressursene i Merut.

Torfinn Krogstad tenker i slike baner.

– I Selbu betaler den lokale sparebanken, det lokale e-verket og kommunen en tredjedel hver i Selbu vekst. I Åfjord er en del større bedrifter med på å finansiere utviklingsarbeidet. Hos oss kan det kanskje være nødvendig å bruke inntekter fra eiendomsskatten til å styrke næringsarbeidet, sier han.

Ildsjeler

Hva mener avtroppende daglig leder Torbjørn Berg Strømstad må til for å få til vekst og utvikling i Meråker? Han svarer slik:

– Det handler veldig mye om engasjement. Det nytter ikke å bare peke på Merut om ikke andre er med og drar lasset. Andre steder har ildsjeler, og disse er nødvendige, enten det er inne idrett eller på andre felt, sier han.

– Har Meråker slike ildsjeler?

–Jeg syns ikke vi er på topp. Her henger det fortsatt mye igjen fra den gamle industrikommunen, der man var vant til at andre skulle ordne opp. Vi må ha en kombinasjon av folk som vil noe, og et virkemiddelapparat som kan støtte opp slike menesker, sier Torbjørn Berg Strømstad.

Pusher hverandre

Et samlet styre mener at dagens organisering, med Merut som eget aksjeselskap i stedet for en kommunal næringsetat underlagt rådmannen, er en god måte å organisere utviklingsarbeidet på.

Styreleder Øyvind Slungård oppsummerer situasjonen slik:

– Slik vi er organisert i dag, med et eget AS, har vi et styre på fem personer som hele tiden tenker Meråker, som tar initiativ, og som pusher daglig leder. Samtidig sørger han også for å pushe styret til å gjøre en bedre jobb. Det er det også viktig å ha med seg i dette bildet!