For tredje året på rad arrangeres Trondheimsfjord Fiskefestival i Stjørdal 4. til 5. august. Dette året har arrangørene satset større, og på grunn av det har festivalen nå blitt registrert som et eget aksjeselskap.

–I år er hovedpremien en komplett båt med motor, ekkolodd og tilhørende båthenger til en verdi av 150.000 kroner. Vi håper på 200 deltakere i år, da kan vi gå litt i pluss, slik at vi kan arrangere en enda større festival neste år. Målet på sikt er å kunne ha en premie til en verdi av 500.000 kroner og en ordentlig fiskefestival med masse aktivitet, sier Stig Kolåseter.

I år har festivalen inngått samarbeid med Quality Hotel Stjørdal om overnatting til tilreisende. Der skal det også være avslutningsmiddag med utdeling av hovedpremien. I tillegg har de ordnet med gratis parkering hos Riis bilglass for dem som kommer med bobil eller campingvogn.

–Jeg har stor tro på at folk vil komme langveis fra for å delta på en slik festival hvis arrangementet rundt er på plass. Vi ligger heller ikke så langt fra svenskegrensen, og en fiskegal svenske kjører lett 150 mil for å være med på en konkurranse, sier arrangør Stig Kolåseter.

Gullvekten

Hovedpremien trekkes på idealvekt, slik at alle deltakere har en mulighet til å vinne.

–Omtrent 90 prosent av fisken som ble fisket på de tidligere festivalene har veid mellom 0–6 kg. Derfor har vi bestemt at vi skal skrive ned 15 tilfeldige vekter i dette vektspennet som legges i ti ulike forseglede konvolutter som overrekkes til lensmannen før start. Når premiene skal trekkes blir fem tilfeldige konvolutter tatt med til premieutdelingen, hvor det blir trukket en konvolutt som inneholder "gullvekta". Den som har fisket fisk nærmest gullvekta og har flest poeng, vinner hovedpremien, sier Kolåseter.

Ønsket aktivitet

Festivalen drives av en vennegjeng på fem med interesse for jakt og fiske. Arrangørene er Tommy Lindquist, Stig Kolåseter, Jim Frode Rygh, Alexander Reinås og Reidar Thingstad.

–Det startet med at vi syntes det var lite som skjedde mellom lakseslutt i juli og jaktstart på høsten. Derfor ønsket vi å få i gang denne festivalen slik at det skjer noe også i denne perioden, forteller Kolåseter.

De to første årene var det rundt 70 deltakere.

–Det første året satte vi ny norgesrekord på en fisk som heter Knurr. Den veide 1097 gram, og ble fisket av Dag Storvik, forteller Kolåseter.

Må ikke ha egen båt

For å delta må man ikke ha egen båt, det er også tillatt å fiske fra land.

–Vi ønsker også å få til et forum der hvor folk kan spørre om det er ledig plass på båtene som er ute, men dette er foreløpig ikke på plass. De fleste som deltar har båt selv eller leier, sier Kolåseter.

Håkon Børseth (13) forventet å få småfisk, men dro i land denne store torsken i fjor. Foto: Richard Bakken