Kristin Haave fra Stjørdal og reisefølget hadde nettopp ankommet leilighetshotellet på Kos da jordskjelvet startet i natt kl. 01.30 lokal tid.

– Det ristet så alt falt ned fra benker. Bygningen ristet så vi falt. Vi løp ned fra andre etasje og ut ved bassengområdet. Vi trodde først det var et vanvittig tordenvær. Jeg har aldri opplevd jordskjelv, men min bror har fortalt om jordskjelvopplevelser. Jeg hadde aldri trodd at det var så intens, forteller Haave på telefon fra Kos.

– Alt ble mørkt. Strømmen ble kuttet i forbindelse med jordskjelvet, men den er tilbake nå. Vi kjenner at det riste litt i bakken ennå, sier Haave flere timer etter det kraftige jordskjelvet.

Bygninger raste sammen

Hun er på en ukes ferie sammen med ei venninne og hennes barn. Hun er takknemlig for at de var våkne da jordskjelvet starta. Haave skildrer stemningen da flere eldre turister løp ut fortumlet i nattemørket.

– Vi fikk en sms fra reiseselskapet i natt, og en guide har nettopp vært her nå og informert oss om at det er i den gamle bydelen i «bargaten» det har rast sammen bygninger. Jeg er glad vi bor i nyere bygning med kun to etasjer. Tenk om vi hadde bodd i en blokk nå, sier Haave ettertenksomt.

Er trygg

Hun har snakket med familien og mannen som er hjemme.

– Jeg tenker på ungdommer som reiser uten familie hit. En gjør seg mange tanker etter noe sånt.

Haave forteller om kun småskader etter fall blant folk på deres hotell. Bakken gynget så flere falt på tur ut i natt.

– Fra hotellet kan vi se over til Tyrkia. Det skal ha vært en tsunami som har skylt inn på land der har vi fått opplyst. Ellers ser vi at det er sprekker i murene rundt i bassengområdet hvopr vi fortsatt er. Vi har kun vært inne og hentet telefon etter det store jordskjelvet.

Haave forteller at de er preget av jordskjelvet, men at de har det etter forholdene bra.

– Nå er det stille og rolig på Kos

Reiseselskapet Tui hadde fredag morgen 255 nordmenn på ferie på Kos i Hellas og sendte fredag formiddag ytterligere to charterfly med nordmenn til den jordskjelvrammede øya.

– Nå er flyplassen åpen igjen etter at den var stengt i natt. Dermed er det noe forsinkelse men vi sender folk ned som planlagt. Vi følger UDI sine reiseråd og de er ikke forandret for Kos. Vi råder folk til å følge med hvor de er og ta kontakt med pårørende hjemme slik at ingen er bekymret, sier kommunikasjonsansvarlig i Tui Nora Aspengren.

Hun tilføyer at det er stille og rolig etter forholdene på Kos fredag formiddag.

Marius Haave Forsberg, så ligger Kristian Winge Hjertaas, Elisabeth Winge, Mathias Haave Forsberg og lengst bak Haakon Winge Hjertaas. Foto: Privat