De starta for 14 år siden, med strikkeopplæring på fjerde trinn ved Lånke skole. Etter det har det vært tradisjon at bygdekvinnelaget sponser garn og strikkelyst på trinnet, som er i akkurat passe alder for å lære håndarbeidet, i følge Berit Nøkleby Morken i bygdekvinnelaget.

SVETTEBÅND

Elevene lærer å strikke, og de begynner med å strikke en lappe eller skjerf, alt etter hvor langt de kommer. Vi skal unngå å gå i detalj i hva de enkelte strikka på nøyaktig, da flere av elevene viska noe om morsdagsgave da Bladet så innom strikketimen torsdag.

– Vi har strikka før altså. Jeg har strikka en del heime hos pappa, sa Maiken Huitfeldt Nove (10).

Også Hedda Fjerdingøy (9) hadde prøvd å strikke før.

– Jeg har strikka et skjerf heime hos mormor, fortalte Hedda.

Guttegjengen Oliver Vanvik (9), John Ivar Beverfjord (9), Martin Elvertrø Heen (9) og Magnus Engan (9) bruker det intensive strikkekurset til å lage egne svettebånd eller koseklut.

BOLLER

– Vi bruker om lag fem timer fordelt på fjerde trinn hvert år. Vi i Bygdekvinnelaget er glade for å bruke tiden vår på å lære strikking videre. Det er viktig. Flere av ungene har kanskje ingen andre som kan lære dem å strikke. Noen blir hekta på strikking, mens andre lar det være med dette. Når vi er ferdig spanderer vi saft og boller, sa Nøkleby Morken.

Også bestemødre utenfor bygdekvinnelaget har vært med på strikkedugnaden.

– Det var ikke vanskelig å få med noen ekstra bestemødre nei. Flere har velvillig stilt opp denne uka, og det er bra. Om ungene også lærer å sette mer pris på strikkeprodukter som votter og ullsokker etter dette, er det bra, sa Nøkleby Morken.