Kald vår og kalde sommerdager har ført til at mange trøndere er på desperat jakt etter Sydenturer for å få noen sikre soldager. Det har Hege May Petersen fått merke. Når Bladet stikker innom lokalene er det knapt tid til en prat mellom kundene.

–Det har vært travelt både på telefon, mail og i butikken, sier selgerleder Petersen.

Ingen billigturer

–Hva er det kundene ser etter?

–Vi har dem som kommer i siste liten og tror at de kan få billigturer, slik det var for noen år siden. Dessverre er prisene temmelig høye på grunn av det dårlige været, kapasiteten og etterspørselen. Når det er liten kapasitet og stor etterspørsel går prisene opp, slik som nå. Uansett om det er restplass-reiser eller spesifiserte turer, sier Petersen og legger til at en billigtur i juli til 1500 kroner finnes ikke i år.

Hun tar et søk på nettsidene og forteller at for et par voksne finnes ingen uspesifiserte turer de føste dagene.

–Ser vi på ukesturer fremover, så er det på tirsdag kun tre seter til Gran Canaria, det betyr at det ikke blir noen billigtur. Videre er det sju seter til Kreta og fire til Rhodos. Søndag er det noen flere, men dette betyr at prisene er høye.

Over 20.000 kroner

–Hva vil det si?

–Ser vi på en tur for to personer med avreise 16. juli med spesifisert bosted til Kreta, så er det billigste alternativet 24.000 kroner.

–Det er ganske kostbart?

–Ja, men det har sammenheng med at det er ganske fullt. Fellesferien har startet og vi har stor pågang og det er lite kapasitet igjen.

Slutten av august

– Når er det mer normale priser

– Fra 16. august og utover faller prisene. Ser vi på Kreta 18 august. Da har jeg turer fra 7.500 kroner for to personer.

– Har det vært spesielt nå i sommer?

– Dette varierer hver sommer. I år har det vært kald sommer i Norge og det påvirker etterspørselen etter turer. For nå kommer de som ikke har bestilt turer tidlig. De ser at været ikke lover så godt for resten av sommeren og vil gjerne ha turer. Og da er det lite kapasitet igjen og da presses prisene opp.

Må ha sol

– Kjøper de de dyre turene?

– Ja, noen gjør det. De føler behov for at nå vil jeg ha sol. De vil ha garanti for sol og da betaler de den prisen det koster.

– Er kapasiteten helt sprengt?

– Nei, helt sprengt er det ikke, men kundene må være villig til å betale for turen.

– Turer til lav og mellompris er ikke mulig å oppdrive?

– Nei, i juli og starten av august er det ikke slike turer. Man må ut i midten av august før prisene faller.

Petersen forteller at mange kunder ønsker å ha råd og vink.

– Vi har egen nettside og mange sitter på nettet og søker opp turer. Men de føler at de må ha den sikkerheten der er med å ha noen å snakke med og spørre. Enten via mail eller her på butikken, sier Hege May Petersen.