- Hvorfor turmarsj? Det er sosialt, man blir sprek, og så får vi være ute i frisk luft, sier brødreparet Kim Åge Bratvik og Tom Roger Bratvik fra Brekstad.

Bjørnar Fordal fra Stjørdal er helt klar i som dom: Han går heller turmarsj enn å være på treningssenter!

Hele helga

Denne helga står i turmarsjenes tegn i Stjørdal. Det startet fredag kveld med å gå fra Halsen barneskole til Hell og tilbake. Lørdag sto Slottmarsjen for tur, der den lengste løypa starter på Steinvikholmen, men der det også fins kortere alternativ. Og på søndag setter Stjørdal Turmarsjforening punktum med Festningsmarsjen, der den lengste løypa er på nesten tre mil.

Tyskland

Bjørnar Fordal holder seg helst til lokale turmarsjer, mens brødreparet fra Brekstad har større aksjonsradius. Det hender at de tar turen til for eksempel Tyskland for å gå turmarsjer. Men helst holder også de seg til det trønderske nærområdet.

Vel 50 deltakere

Det var en tid da "alle" gikk turmarsj. Slik er det ikke lenger. Lørdagens Slottsmarsj samlet for eksempel vel 50 deltakere. Sju av disse hadde valgt den lengste løypa, mens resten valgte de kortere alternativene.

Pinsehelg kan være én forklaring. En del aktuelle deltakere har også reist til Tyskland på folkesport-OL.

Lite tilsig

Men Petter Grønnås, som sitter og selger startkort til deltakerne, og leder Bodil Bratli i Stjørdal Turmarsjforening medgir at turmarsjbevegelsen sliter med rekrutteringen.

- Vi som har holdt på med dette noen år, er fortsatt aktive. Men det er lite tilsig, sier Bodil Bratli.

Stortå-trøbbel

Trioen som Bladet snakker med, hadde valgt de litt kortere alternativene under lørdagens slottsmarsj. Kim Åge Bratvik har følgende forklaring for sin del:

- Jeg plages med en stortå som jeg har operert. Derfor er jeg ikke i stand til å gå den lengste distansen i år, sier turmarsj-entusiasten fra Brekstad.