– Vi fikk inn anmeldelse på forholdet til Stjørdal lensmannskontor i forrige uke. Svindelen hadde da pågått i en måneds tid, og på den tiden hadde stjørdalskvinnen betalt inn over én million kroner til dette selskapet, sier politioverbetjent Eivind Guldseth ved Stjørdal lensmannskontor.

Reddet nesten halvparten

Etter at anmeldelsen kom inn fikk politiet kontaktet norske banker, som rakk å fryse kontoen hennes, sånn at de siste innbetalingene ble stoppet.

– Selv om de siste innbetalingene ble stoppet, har kvinnen hatt et tap på rundt 700.000 kroner.

– Hvordan ble svindelen oppdaget av kvinnen?

– Det var bankforbindelsen hennes som tok kontakt. De hadde oppdaget uregelmessig aktivitet på kontoen hennes, og lurte på hva som foregikk, sier Guldseth.

Stjørdalskvinnen ble første gang kontaktet mellom den 16.- og 18. juni i år, og saken ble anmeldt i forrige uke.

Slår alarm

Kvinnen ble kontaktet via telefon.

– Dette er en relativt ny form for svindel i Norge. Nå slår både politiet og Økokrim alarm og advarer kraftig mot det man kaller bedrageri med binære opsjoner. Dette går i korthet ut på at man investerer et beløp, der man blir lovt månedlige utbetalinger. Det starter med små summer, der man i starten får tilbake penger som man er lovt. Dette utvikler seg hurtig og vokser raskt til store summer.

Både selskapet og internettsidene deres er fiktive, men de skal se ordentlig og profesjonelle ut.

– Det er også selgerne. De er veldig dyktige folk, som er gode på å manipulere ofrene sine.  Fra andre steder har man sett at ofrene faktisk fortsetter å betale ut penger selv om de vet at det er svindel.

– Vet dere om flere i Stjørdal som har vært utsatt for denne typen svindel?

– Dette er det eneste tilfellet vi kjenner til i Værnesregionen, men det er grunn til å tro at det er flere som kommer til å bli kontaktet her til lands i tiden fremover. Derfor advarer vi kraftig mot denne typen svindel.

– Hva skal man gjøre hvis man blir kontaktet av denne typen selgere?

– Bare avvis en hver kontakt. Gir man disse selgerne først litt, så kan man forvente hundrevis av e-poster og telefoner. De er veldig aggressive, sier Eivind Guldseth.

Binære opsjoner

Økokrim har gått ut med et skriv som forklarer hva svindel med binære opsjoner er, der de også advarer mot denne typen svindel, som er i sterk vekst.

– Første gang denne typen svindel er registrert i Norge er i januar i år. Det har vært kjent fra tidligere i USA og Storbritannia, men relativt nytt i resten av Europa, sier Anne Dybo, som er rådgiver hos Økokrim.

Omfanget av bedrageri med binære opsjoner i Norge er foreløpig uklart.

– Hva skal man gjøre hvis man blir utsatt for denne typen svindel?

– Hvis man har kommet så langt at man har betalt inn penger, bør man anmelde forholdet til lokale politidistrikt. Men vi advarer folk mot å gå inn på denne typen avtaler, der manblir lovt store utbetalinger. Ikke la deg manipulere

Hvis man mistenker at man blir utsatt for bedrageri med binære opsjoner anbefaler de at man går inn og sjekker Finanstilsynets advarsler, eller tar kontakt med Økokrim på telefon: 232 91 100.