– Det kunne ikke ha startet av seg selv. Men ingen i nabolaget har noen anelse om hva som har skjedd. Og jeg er forbauset over at brannen kan ha slukket seg selv, sier Emstad.

Han bor i en bolig i Rønningsvegen på Vikhammer, og står og ser på skråningen der et område er svidd. I løpet av natt til mandag har det tydeligvigvis tatt fyr i busker og planter like ved postkassestativet ved veien. Huset til Peder Emstad (87) og kona ligger få meter unna.

– Kunne blitt en katastrofe

– En nabo kom i 10.30-tida mandag formiddag og sa at jeg måtte komme og se. Da så jeg at et område ved postkassestativet i skråningen nedenfor huset vårt var brent. Både jeg og naboene er sjokkerte når vi tenker på hva som kunne skjedd, sier Emstad.

87-åringen forteller at hans nærmeste nabo hadde vært oppe til klokka 01 natt til mandag, og vedkommende hadde ikke merket noe unormalt.

– Det må ha vært noe røyk, så da antar jeg at brannen startet etter klokka 01 iallfall. Det var ingen varme der da vi oppdaget det. Ingen i nabolaget har verken sett eller hørt noe, sier Peder Emstad.

Saken fortsetter under bildet.

Peder Emstad ser på området som er brent. Han og kona bor i det brune huset like bak. Foto: Lars Sørnes

En tuja-plante som er omtrent tre meter høy er svidd fra bunn til topp. Også flere busker er brent.

– Det ser ut som det er kjerringrokken og annet ugress som kan ha reddet nabolaget. Heldigvis klarte ikke brannen å spre seg mye. Hadde det først tatt skikkelig fyr, så er det flere hus som kunne ha gått med. I så måte var det hell i uhell. Men det kunne blitt en katastrofe, sier Emstad.

Han forteller videre at det er mange skogbranner nå og veldig tørt i terrenget.

– Man er nødt til å være varsom. Jeg får meg ikke til å tro at noen har satt i gang brannen med vilje. Det er sikkert noen som har vært ubetenksom og uforsiktig. Det er jo nok at en har kastet en sneip eller noe, så har det ligget og ulmet en stund før det har utviklet seg, forteller Emstad.

Etterlyser tips og opplysninger

En politipatrulje var i Rønningsvegen mandag kveld og foretok sine undersøkelser. De snakket også med flere av naboene. Men de har ingen spor å gå etter.

– Vi er avhengige av vitner og tekniske spor hvis vi skal finne ut hva som har skjedd. Vi må ha litt mer kjøtt på beinet. Slik situasjonen er nå så blir det utrolig vanskelig, sier fungerende lensmann i Værnesregionen, Tore Sparby, som etterlyser tips.

– Hvis noen har sett noe mistenkelig eller har opplysninger, så må de ta kontakt med politiet. Da vil vi ta tak i det med en gang, understreker Sparby.

Saken fortsetter under bildet.

– Det kunne ikke ha startet av seg selv. Men ingen i nabolaget har noen anelse om hva som har skjedd, sier Peder Emstad. Foto: Lars Sørnes

Peder Emstad og kona har bodd i boligen i Rønningsvegen siden 1964.

– Det er et stille og fredelig nabolag. Jeg kan ikke si at vi føler oss utrygge nå heller, men det er litt ubehagelig. Vi får håpe at dette var et engangstilfelle, sier Emstad.