TV2 har i kveld publisert et intervju med den en av Russlands mest innflytelsesrike og profilerte forsvarspolitikere, Frants Klinstevitsj.

Han sier at russiske myndigheter ikke liker at USA nå stasjonerer 330 soldater fra US Marines på Værnes.

– De bygger opp en infrastruktur. En del av deres oppbygging av muligheten til å starte en global lynkrig. Dette bekymrer oss enormt, sier Klintsevitsj til TV 2.

Norge kan få lide

Klintsevitsj er overbevist om at den norske regjering er blitt presset av amerikanerne til å godta utplasseringen i Trøndelag, og at USA har langt skumlere planer for Norge enn å sende noen få infanterister.

Det er utbredt oppfatning blant russere at USA og NATO bare venter på anledning til å invadere Russland. Forsvarspolitikeren mener derfor det alvorlig når USA nå flytter soldater og materiell, kanskje også offensive våpen enda nærmere den russiske grensen.

Så alvorlig at Stjørdal og Norge nå må forberede seg på å bli russisk atom-mål.

– Hvordan vi skal reagere på dette? Vi har selvsagt aldri før hatt Norge på listen over mål for våre strategiske våpen. Men hvis dette får utvikle seg, vil Norges befolkning lide. Fordi vi er nødt til å reagere mot definerte militære trusler. Og vi har ting vi kan reagere med. Jeg må bare si det som det er, sier Klintsevitsj til TV 2.

Oppdaterer liste over mulige mål

Det norske forsvarsdepartementet har en rekke ganger påpekt at det er snakk om rotering av mannskap på Værnes og at ingen skal ha en permanent tilstedeværelse på Stjørdal.

Dette tror man ikke på i Moskva.

– Vi forstår at det skjer en oppbygging av militær infrastruktur der. Selvsagt må da den russiske generalstaben oppdatere sin liste over mål for å kunne slå tilbake mot mulige trusler, sier Frants Klintsevitsj til TV 2.

Må beholde roen

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, synes meldingene fra Russland er dramatisk.

- Selv om dette var sjeldent dramatiske uttalelser så må vi huske at det er i russisk interesse å så splid og uenighet om norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Jeg tolker i likhet med mange andre disse uttalelsene innenfor den konteksten, samtidig som det nå er viktig å beholde roen.

Han mener videre at Stjørdal er i en utsatt posisjon allerede, om Russland aktivt ønsker å bombe Norge.

- Hvis vi kommer i en situasjon hvor Russland aktivt bomber Norge så er det på det rene at Stjørdal allerede i dag er i en utsatt posisjon som hjemsted for en operativ flybase og med store mengder forhåndslagret forsvarsmateriell. Det vi må spørre oss om i denne sammenheng er derfor; dersom en slik situasjon skulle oppstå, er vi da best tjent med at de allierte styrkene som skal bistå oss er godt trent og forberedt? Det er det sistnevnte utstasjoneringen av amerikansk personell på garnisonen handler om.

Vigdenes mener videre at det må nasjonale myndigheter som avgjør hva som er best for Norge sikkehetspolitisk.

- Det er overlatt til besluttende nasjonale myndigheter å avgjøre hva som er i norsk sikkerhetspolitisk interesse. Det har de også besluttet i denne saken. Det jeg da har vært- og vil være like tydelig på i fortsettelsen, er at i den grad slike vurderinger representerer økt aktivitet på Værnes så skal vi som lokalsamfunn ikke sette oss i mot det, men snarere ta det i mot med åpne armer. Det er noe som følger av ansvaret det innebærer å være en forsvarskommune, og som stiller opp for nasjonale hensyn større enn seg selv.