Stress og uoppmerksomhet er en gjenganger på typiske utfarts- og handledager. Det merker forsikringsbransjen på skadetallene hvert eneste år.

– 16. mai er den store handledagen før nasjonaldagen. Da har vi en tendens til å stresse mer enn normalt. Vi registrerer nær 40 prosent flere bilsmeller spesielt i forbindelse med rygging, påkjøring bakfra og på parkerte biler enn ellers i mai, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind i en pressemelding.

I fjor spådde selskapet et «comeback» for den lille bulkedagen på 16. mai. Det viste seg å stemme – da ble det registrert 218 bulkeskader denne dagen, mot snitt på 160 skader per dag i mai.

I år kommer både nasjonaldagen og Kristi himmelfartsdag etter hverandre, og det tror Fremtind vil føre til enda mer aktivitet enn tidligere på 16. mai. Skadeforebyggeren har noen klare råd til deg som må ut og kjøre:

– Ta deg god tid, la mobilen ligge når du kjører og ta det pent i parkeringshus. Stress og uoppmerksomhet fører til mange skader som kunne vært unngått, sier Hofstad-Nielsen.

Lurer du forresten på når «den store bulkedagen» er? Tradisjonelt er det 22. desember, og noen ganger den 21. - litt avhengig av hvilken dag julaften faller på.