Den ene har flyttet. Den andre vurderer å gjøre det. Og de er ikke alene. Er det derfor folketallet i Meråker går ned?

– Vi vurderte det en stund. Men jeg kjente at det ble verre å ta hånd om uteområdene. Samtidig har vi flyttet nedpå «flata», der alt er sentralt og nært om jeg skulle miste førerkortet, sier Jorulf Flåan (80).

I fjor høst solgte Jorulf og kona Reidun huset i Gudå, kjøpte leilighet i Stjørdal og flyttet til mer sentrale strøk.

Flere flytter

De to er ikke de eneste. De kjenner flere eldre fra Meråker som enten har flyttet, eller som vurderer å gjøre det samme.

Jorulf Flåan vedgår villig at det er en overgang å flytte fra Meråker, der han har bodd i snart 80 år.

– Jeg ser ikke Fonnfjellet lenger. Og i Meråker kjente jeg omtrent alle jeg møtte om jeg tok en tur ut. Men det gjør jeg også om jeg tar en tur ut her. Skal jeg for eksempel på apoteket, blir jeg gjerne borte et par timer. Det er kjentfolk nok å møte også her, sier han.

Vanskelig valg?

– Var beslutningen om å flytte et vanskelig valg å ta?

– Vi vurderte det en stund. Men vi har to barn som bor i Stjørdal. Hadde de bodd i Meråker, hadde jeg ikke flyttet, fastslår Jorulf Flåan.

Helsa svikter

Folketallet i Meråker har gått ned det siste året. Skyldes noe av nedgangen nettopp det faktum at en del eldre gjør som Reidun og Jorulf Flåan? De to er nemlig ikke de eneste. Flere har allerede flyttet, og andre vurderer å gjøre det.

– Joda, vi vurderer det. Helsa begynner å svikte hos oss begge, og vi er i tenkeboksen, medgir Daniel Slungård (76), en markant skikkelse i Meråker-miljøet.

Bortskjemt

– Hva ville være bedre med å bo i Stjørdal i stedet for i Meråker?

– Det sosiale miljøet. Jeg er en jabbkaill, og i Stjørdal treffer jeg folk som jeg sjelden ser. I Meråker møter jeg derimot de samme menneskene hver dag, og det vi snakker om er fort utdebattert. I Stjørdal ville jeg få nye impulser, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Daniel Slungård sier han er i tenkeboksen, men vurderer å flytte til Stjørdal. Her sammen med kona Dagmar. Foto: Arkivfoto.

Vel innser han at de eldre i Meråker nesten er bortskjemt når det gjelder offentlig service – mye bedre enn den er i Stjørdal.

– Men jeg regner med at tilbudet i Stjørdal vil være godt nok for meg på «gammeldåggånj», sier 76-åringen.

Ankerfeste

– Hva vil det være som holder deg igjen i Meråker?

– Saga! Det er den som har vært livet. Uten den hadde jeg vært borte fra Meråker for ti år siden. Nå har jeg to barn, en på saga og ei i Stjørdal – og så har jeg fortsatt Litjvollen på Fersdalen. Dermed vil jeg ha et ankerfeste i Meråker uansett hva jeg ellers gjør. En vanskelig avgjørelse vil det være – du store verden. Men vi diskuterer det!