Alessandro og Elisabeth fra Hommelvik kommer innom og leverer katten Fantomas.

–Ja, vi skal nordover på ferie. Dette er første gangen her. Vi har prøvd å få rom før, men det har vært fullt. Denne gangen bestilte vi i april og da fikk vi plass, sier de to før de drar videre nordover.

Skatval Kattehotell åpnet for sju år siden. Inne på hotellet ligger det vanlige huskatter og rasekatter på benken og slapper av. Noen ligger på rommene sine, mens andre går fritt rundt.

–Da vi startet var det bare en som holdt til i Levanger. Det var noen som hadde pensjonat hvor de tok imot med hunder og katter. Men vi var de første som begynte med et rent kattehotell her i området, sier Anne Brit Skatval.

Må si nei

Den siste tiden har det kommet to nye kattehotell i Malvik, men det har ikke gjort noe med etterspørselen.

– I sommer vet jeg ikke hvor mange som jeg har sagt nei til. Det må ha vært førti kunder jeg ikke har kunnet hjelpe. I juli er det marked for alle, sier og legger til at de skal jo drive resten av året også.

–Folk reiser hele året, så vi har katter her hele tiden. Nå har vi helt fullt hotell til skolen starter opp, så er det litt roligere før det tar seg opp til høstferien. Deretter har vi nye topper i jula og påska

–Har det blitt en endring i holdningene til katteeierne?

– Ja, det virker som at flere bruker kattehotell. Mange av dem som ringer nå har spurt naboen eller venner om de kan passe pusen. De sagt ja, men så får vi en dårlig sommer og da bestemmer de seg for reise vekk selv. Dermed kan de ikke passe katten likevel, også står katteeieren uten pass. Derfor anbefaler jeg at i høysesong bør katteeierne bestille tidlig. Så får de heller avbestille, for det kan de gjøre inntil en uke før de skal hit, sier Skatval.

Levebrød

Skatval forteller at dette en heltidsjobb for henne.

–Det er mer arbeid enn det folk tror. Det er vasking hele tiden. Vi starter dagen med å vaske rommene og fyller med ny mat og vann fra morgen av. Også har vi samme runden på kvelden. Jeg bruker å si til dem som søker jobb; liker du vasking så er det noe som passer.

Døgnprisen er 170 korner og med kapasitet til å tå imot 65 katter i døgnet har hotellet bra omsetning.

–Den har vært bra. Jeg har levd av dette de siste sju åra, men nå er jeg litt ute og arbeider i helsevesenet. Kjenner at jeg har lyst til å ha noen kolleger og gjøre noe annet i tillegg, sier hun mens hun vasker et av rommene.

Rolig atmosfære

– Kattene er veldig rolige?

–Ja, for hotellet er ikke deres revir. Alle er på besøk og de har ikke behov for å skjerme eller forsvare sitt eget område. Her har vi mange katter som blir kjempevenner. De leiker i lag og ligger inntil hverandre. Vi har aldri hatt noen slåsskamper. De kan jo bli irritert. Noen er veldig intense og da kan de få seg en liten fik. Men det er aldri noen som ryker sammen i slåsskamp, sier hun og legger til at hun har hatt katteeiere som har sagt at de ikke må slippe løs katten.

–Men så kommer katten hit og den er helt rolig. Både eiere og katter kan være bekymret den første gangen. Eierne kan mange ganger være stresset. De synes at det er trist når katten blir plassert på rommet sitt til å begynne med. Det gjør vi for at katten skal venne seg til lukt og lyder. Det er viktig at de får roet seg ned når de kommer, sier hun.

Helt fra Bodø

Skatval har mange faste gjester.

–Mange kommer igjen til hver ferie. Men vi har alle slags av kunder. Det folk som skal på langtidsferie, vanlige helgeturer, sydentur og når det skjer dødsfall etc.

–Er det mest lokale gjester?

–De kommer helt fra Bodø til Kristiansund.

–Kjører de hit fra Bodø?

–Ja, de gjør det. Og vi har folk som legger opp ferien etter når det er ledig her på hotellet. Er det ikke ledig, så justerer de ferien, sier Anne Brit Skatval.