Hver fjerde person som tollerne på Trondheim lufthavn Værnes plukker ut til kontroll, forsøker å smugle med seg ulovlige varer.

Det viser tallene fra fjoråret. Tolletaten på flyplassen gjorde totalt 1.497 beslag i 2017, mot 1.109 året før. Beslagstallet inkluderer både saker som ble avgjort med forenklet forelegg og som ble anmeldt til politiet.

– Vi har aldri hatt så mange beslag siden vi ble en egen enhet på Værnes i 2010. I så måte ble 2017 et rekordår. Vi ga en reaksjon til hver fjerde person som vi plukket ut til kontroll, noe som er ganske mye, sier seksjonssjef for tollmyndighetene på Værnes, Hallgeir Bjørvik.

Saken fortsetter under bildet.

Værnes-tollerne beslagla 1.318 narkotiske tabletter og 26 gram hasj på E14 i august. Foto: Tolletaten

Største beslag

Dette var de største enkeltbeslagene i fjor:

  • Beslag av 923 narkotiske tabletter den 16. februar. En norsk mann kom med fly fra Alicante. Vedkommende hadde svelget tabletter og gjemte i tillegg noen i trusa.

  • Beslag av 753 narkotiske tabletter den 3. mars. Nordmann kom med fly fra Alicante. Deler av beslaget var forsøkt gjemt i en boks med hårvoks.

  • Beslag av 69.200 euro, 1.040 polske zloty, 33 dopingtabletter og én batangakniv den 8. april. Det var en polsk mann som kom reisende fra Gdansk som ble avslørt.

  • Beslag av 17 PC-er den 26. oktober. Det skjedde ved avreise fra Værnes til Polen. Politiets etterforskning viste at utstyret var stjålet fra ulike steder i Trøndelag, og flere av eierne ble sporet opp og fikk tilbake PC-ene sine. To polske brødre ble fengslet.

I tillegg gjorde Værnes-tollere beslag av narkotika på E14 i fjor:

  • Beslag av 1.318 narkotiske tabletter og 26 gram hasj den 6. august. En norsk mann kom kjørende i bil fra Sverige.

  • Beslag av 2,7 kilo marihuana mellom Flora og Hegra den 18. desember. Mann fra Trondheim i bil fra Sverige.

– På tidspunkt det er ventet mindre fly så kjører vi patrulje på E14. Det hender også at vi har kontroll på toget, sier Bjørvik.

Saken fortsetter under bildet.

Beslag av 69.200 euro, 1.040 polske zloty, 33 dopingtabletter og en batangakniv. Dette ble gjort i april. Foto: Tolletaten

Økning på narkotabletter

Både kontrollhyppigheten og ressursbruken i fjor var på samme nivå som i 2016. Bjørvik mener tollerne er blitt dyktigere til å gjøre en god jobb i forkant av kontrollene.

– Passasjerlisten på flyene gås gjennom, og vi ser både på navn, reisemønster og reisemåte. Vi er blitt flinkere til å plukke ut «riktige» personer til kontroll, sier han.

Det er stor økning på beslag av narkotiske tabletter som ble gjort av tollere som er tilknyttet Trondheim lufthavn Værnes. I fjor ble det beslaglagt 6.073 tabletter mot 3.854 i 2016.

Saken fortsetter under bildet.

Beslag av 753 narkotiske tabletter i mars. Nordmann som kom reisende til Værnes fra Alicante ble avslørt. Foto: Tolletaten

– Det er flere og nye aktører som vi tar nå. De som sto bak den såkalte narkotikatrafikken til Alicante og Spania over Værnes for to-tre år siden, ble for eksempel ikke tatt så ofte i smugling av oss i fjor. Disse gjengangerne er nærmest borte fra Værnes, og har valgt andre reiseruter. Jeg vet at flere av dem er tatt på Østlandet og i Sverige, sier Hallgeir Bjørvik.

Han tror en god del av narkobeslaget som ble gjort på flyplassen på Værnes i fjor var tenkt til videresalg. Bjørvik legger ikke skjul på at det er bekymringsfullt.

– Værnes blir mye brukt til narkotikainnførsel, og vi har jobbet hardt med det i lang tid. Men langt ifra alle blir tatt, og jeg vil ikke ha en formening om hvor store mørketallene er.

Legemidler og valuta

Økningen på legemidler var også stor. I fjor ble det beslaglagt 2.847 tabletter, mens tallet i 2016 var på 275.

– Dette er ikke narkotiske tabletter, men midler som det kreves resept på. Det er snakk om produkter fra utlandet. Nå skal det imidlertid sies at 2016-tallet var veldig lavt, sier Bjørvik.

Saken fortsetter under bildet.

Her er 9 av de 17 PC-ene som ble beslagt på Værnes i oktober. To polske brødre ble fengslet. Foto: Tolletaten

Tollerne avdekket totalt 2,1 millioner norske kroner som ikke var deklarert på forhånd i 2017, noe som er en økning på drøye 400.000 kroner sammenlignet med året før.

– Her er det forskjellig valuta, men vi har omregnet det til norske kroner, sier tollsjefen.