Nå er stjørdalingene klar for en ny tur til Polen.

Før påske reiste Hugo Brekke, Tove Røddesnes, Grete Røddesnes og sjåfør Frode Rønning til Polen for å hjelpe ukrainske flyktninger til Norge. Før reisen ble organisasjonen «Stjørdal for Ukraina» etablert og ildsjelene samlet inn penger for å realisere bussturen.

Fortsatt behov

4800 kilometer i buss tur retur Stjørdal - Polen, har ikke gjort lysten til å hjelpe mindre. Nå er gjengen i gang med å samle inn penger til en ny busstur, og denne gangen har de fått med seg Turbuss 1 med Bjørn Ove Rønsåsberg i spissen for å hjelpe flest mulig flyktninger i trygghet.

– Grunnen til at vi gjør dette en gang til er at det fortsatt er et behov for denne typen hjelp. Nå har de i senere tid bombet Odessa og flyktningestrømmen har øket på igjen. Jeg har kontakt med den samme organisasjonen som vi samarbeidet med sist, og de vil gjerne ha oss til å komme ned med en buss, sier den lokale brannmannen til Bladet.

Har erfaring

Han tror at organiseringen av ukrainske flyktninger har blitt enda bedre enn sist, og håper derfor at de får fylt opp bussen,

– Vi har erfaringen nå, og det blir mindre på lykke og fromme enn det var sist. I tillegg har vi litt penger igjen fra forrige spleis, men vi trenger fortsatt mer for å få gjennomført turen. Derfor håper vi at folk igjen bidrar med støtte. Og at næringslivet i Stjørdal er klar for å bidra, sier han.

Han legger til at de både har opprettet spleis og at det er mulig å vippse til hans telefonnummer.

Trenger mat og diesel

Turbuss 1 stiller med gratis buss og sjåfør, men diesel er kostbart. I tillegg trenger de penger til mat og ferge. De har allerede tatt initiativ for å samle inn bamser og har fått vaksiner fra Rotary som de har med til Polen. Frivilligsentralen har også bidratt med et lass med klær til turen.

Reiser i neste uke

– Hvordan respons fikk dere på den første turen?

– Det var veldig mye positiv respons. Så sent som 17. mai så ble jeg invitert av Lions for å snakke om turen. De hadde invitert ukrainske familier til rådhuset i Stjørdal og det ble en veldig fin dag, sier Brekke.

Han sier at de fortsatt har kontakt med flere av de 28 flyktningene som de hjalp til Norge før påske.

– Det er litt av drivkraften for at vi gjør dette igjen. Det er vanskelig å legge fra seg engasjementet når man kommer hjem. Vi har tenkt mye på møtet med de 28 flyktningene som vi hadde med oss sist.

Planen er å legge i vei onsdag i neste uke. Da kjører de den samme ruta som sist.