Arrangørstaben bak Agrisjå 2017 har det meste klart. Aldri før har de ligget så godt an en måned før landbruksutstillingen til tross for rekordstørrelse på antall utstillere og areal.

De er i innspurten, siste måneden før Agrisjå 2017. Arrangørgjengen på Agrisjå-kontoret har bokstavelig talt kastet målebånd og tommestokk, og har gått over til digitale kart og gps når de finmåler utstillerareal og tilpasser til hver og en utstiller som skal selge traktor, gårdsmat, melkeroboter og motorsag på et areal på 40.000 kvadratmeter solgte messeplasser.

Mer mat

Ved å løfte Agrisjå opp på Frigården er det en rekke praktiske ting som må løses. Blant annet må det en vesentlig del med mattilbydere til på messeområdet. De om før inntok lunsj på hotell i Stjørdal skal i år tilbys å kjøpe "utstillerlunsj" hos Bygdekvinnelaget som også denne gang skal besørge det største matteltet. Der vil en kunne få kjøpt frokost, samt middag som laks, kjøttkaker og rømmegrøt. Som sist er det også på plass aktører som Pizzabakeren og lignende utsalgspunkt for mat for å enkelt selge mat til messegjester.

- Det er 50 prosent økning på antall utstillere i forhold til for tre år siden. Det totale arealet er på cirka 170 mål på Frigården. Det er 100 mål mere enn siste Agrisjå på Stjørdal. Det gjør at vi kan tilby utstilerne større areal, og vi kan slippe til flere. Den største utstilleren er Felleskjøpet som rigger egen butikk på Frigården med 3000 kvadratmeter areal. Her skal de tilby salgskontor og de holder åpen butikk med gode messetilbud, forteller Helge Kyllo.

Han er ansvarlig for maskinutstillerne og har fått hjelp av den yngre garde som lager digitale kart og måler nøyaktig med gps. Sønnen Hågen Kyllo oppdaterer kartet og viser fram størrelse på arelaet på Frigården når for eksempel trafikk- og parkeringsansvarlig Eva Anita Rømo lurer på meterene de har til disposisjon.

Gratis parkering

Det blir gratis å parkere på Frigården og all parkering vil foregå på jorder og i nærområdet.

- Det blir gratis parkering i forhold til at vi ikke ønsker noe opphoping av trafikken langs fv. 705. Det er mange biler som skal kjøre til og fra. Utstillerne som bor på hotell får mulighet til busstransport slik at de slipper å ta opp parkering på Frigården, sier Rømo.

Agrisjå 2017 er rekordsvært i trøndersk målestokk, og arrangøren har møtt utfordring med å leie nok store telt.

- Det finnes nesten ikke nok telt og haller til dette arrangementet. Det gjør at vi må bruke flere leverandører på telt. Ellers ligger vi veldig godt an planleggingsmessig denne gangen. Vi kan senke skuldrene.

Noe for alle

Programmet for Agrisjå er tett og variert. Her blir det alt fra familiekonsert med Sie Gubba, det blir dirstrikspolitisk duell mellom Per Sandberg og Trygve Slagsvold Vedum, kalvemønstring, traktorpulling, hesteparade, kustyling, trickskyting, oppvisning av sortering av husdyr med hest, det er flere faglige og landsbruksrelevante seminarer, moteoppvisning, barneforestilling der det blir mulighet for å møte både gamlefar, Goggen og Gråtass, motorsagshow og fesjå for å nevne noe.

Videre kan det nevnes at det blir auksjon med Norsk Charolaisekyr.

- Det er mye å nevne, men jeg vil spesielt trekke fram roboten Thorvald som er utviklet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Videre blir det demo når det gjelder skogsdrift og Norges Jeger- og fiskeforbund stiller med egen fiskedam, ramser Kyllo opp videre.

Helgerabatt

Agrisjå virker nermest som en uendelig messe med opplevelser, i tillegg til det faglige og selvsagt gode messetilbud for investeringsklare gårdbrukere.

- Her er det penger å spare på å kjøpe helgebillett via nettsiden vår. Mange vil nok synes det er for stort til å nøye seg med en dag her, tror Margit Elverum i arrangementskomiteen.