Uten gudstro er heller ikke valget så vanskelig. Det mener noen av ungdommene som lørdag ble konfirmert i regi av Human-etisk forbund i Bruket kulturhus i Hommelvik.

– Jeg tok valget fordi jeg egentlig ikke tror på Gud, og da synes jeg det er dumt å dra i kirka. Det sier Iver Olaussen; en av 37 konfirmanter i Malvik som i år valgte humanistisk seremoni fremfor kirkelig. Et enkelt valg, og helt uten innblanding fra familien, forteller Iver. Men slik er det ikke overalt, mener han:

Ikke bare frie valg

– Det var ikke noe motstand i familien min, men jeg vet det er mange som konfirmerer seg i kirka fordi de får flere gaver da. Noen får beskjed om at de får mindre gaver om de ikke konfirmerer seg i kirka, forteller 15-åringen som kommer fra Sveberg.

– Hva synes du som det?

– Jeg synes det er dumt. Hos meg var det helt fritt. Ingen som prøvde å påvirke meg, svarer Iver.

Mye nyttig

Han får støtte av Martinus Fossbakken Lundberg fra Hommelvik:

– Det er ditt eget valg, så du skal ikke la deg påvirke av andre. Det er det første ordentlige valget du tar og da må du gjøre det du føler for sjøl, mener Martinus. Han mener kurset i livssyn som har ledet frem til konfirmasjonen har vært nyttig.

– Vi blir jo bedre kjent med folk. Jeg kjente nesten ingen fra før fra Saksvik, Malvik og Vikhammer. Vi lærte om ting vi kan ha med oss senere i livet. Veldig nyttige ting, føler jeg. For eksempel som etikk, kjærlighet og det å ta egne valg, sier han.

Bruket for første gang

Nygaardsvoldsalen i Bruket kulturhus dannet for første gang rammene rundt den humanistiske høytideligheten i Malvik. Marie Vaagan Bakke fra Saksvik og Erle Letnes Levorsen fra Torp var stort sett godt fornøyd med innholdet under lørdagens seremoni:

– Den var helt ok. Det var en tale som kanskje var litt lang, men hun som sang var kjempeflink og det var ellers bra, smiler Erle.

– Jeg synes det var en kjempefin seremoni som sto til forventningene, tillegger Marie.

Mye spenning

Leder for Humanistisk forbunds lokallag i Malvik; Anne Fagrell, var også godt fornøyd med dagens to seremonier:

– Det har vært mye spenning knyttet til dagen, med første gang i Bruket kulturhus. Og også  første gangen som leder for min del. Men jeg er godt fornøyd med begge seremoniene. Det har vært en flott dag, og det har vært veldig rørende å se konfirmantene. Og jeg tror at mye av de tilbakemeldingene vi allerede har fått sier at folk er veldig fornøyd, sier Fagrell.

Dempet og stilfullt

Det ble en dempet og stilfull seremoni for de femten konfirmantene som deltok under den andre av dagens to seremonier i kulturhuset. Seremonileder Aud Hilde Aasen ønsket velkommen før Anders Garbom Backe holdt dagens tale til konfirmantene.

Håkon Magnar Skogstad (piano) og Rannveig Ryeng (fiolin) sto for vakker musikk underveis, mens Aina Kristiansen fremførte to viser akkompagnert av Marit Hammer på piano.

Flott seremoni under den andre av to humanistiske konfirmasjoner i Bruket kulturhus lørdag. Til v. Aina Kristiansen som underholdt med sang. Foto: May E. Lund