I mars 2021 skrev Bladet om den første basestasjonen i Stjørdal kommune med 5G. Den er plassert på taket av det nye Helsehuset og Stjørdal ble dermed en av de første i landet til å få den nye teknoligien:

Det nye og raske 5G mobilnettet har tidligere vært forbeholdt store byer og de største selskapene har prioritert områder med tettest befolkning, men nå varsler Telia at arbeidet er i full gang i vårt distrikt.

– I april 2022 fikk Stjørdal kommune en ny smakebit på den nye teknologien, da Telia bygget og satt på lufta en helt ny basestasjon som gir 4G- og 5G-dekning til områdene Vassbygda, Skjelstadmarka og Okkelberg. Nå skal resten av basestasjonene i kommunen moderniseres, skriver Ellen Cecilie Scheen, kommunikasjonsdirektør i Telia i en pressemelding.

Telia opplyser at de starter med stasjonene som dekker «Stjørdal sentrum, Flornes, Hofstad, Skatval, Sonvatnet, Prestmo, Remyra, Hegra og Arnstad». Øverst i saken kan du se et kart som omtrentlig visualiserer hvor dette gjelder.

– I ukene fremover vil vi modernisere mobilnettet i Stjørdal. Alle basestasjonene i kommunen skal oppgraderes med den nyeste 5G-teknologien og enda bedre 4G, sier Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge.

Svendsen varsler samtidig at noen av basestasjonene vil måtte stenges av mens arbeidet pågår.

– Arbeidet med å oppgradere til 5G medfører dessverre noe nedetid på basestasjonene som moderniseres, og litt avhengig av hvor folk bor vil man kunne i korte perioder kunne oppleve dårligere dekning enn vanlig, og kanskje også at nettet er helt nede. Vi forsikrer at vi jobber så raskt vi kan for å minimere nedetiden. Videre vil kunder varsles i forkant om når vi begynner oppgraderingsarbeidet i deres område, sier Svendsen.

– De som opplever dårligere mobildekning og har tilgang til internett via fastnettet anbefales å bruke WiFi Tale på mobilen som en alternativ løsning. Da kan de bruke mobilen som normalt når de er hjemme eller i nærheten av et trådløst nettverk, sier lederen for infrastruktur. Foto: Telia Norge

Han kommer med et klart tips til deg som har Wifi hjemme, om å bruke funksjonen «Wifi-tale» som i praksis bruker bredbåndet til å ringe med.

Selskapet skriver videre at 5G blant annet åpner for «mange spennende muligheter på bredbåndsfronten». De nevner blant annet at mobilnettet er så raskt at man kan få levert trådløst bredbånd hvor du kan få fiberhastigheter levert over mobilnettet. I tillegg skal den genererelle mobildekningen bli betydelig forbedret i distriktet.

– Parallelt med 5G-utbyggingen moderniserer Telia hele mobilnettet, noe som betyr at hastigheten og dekningen på 4G-nettet vil bli enda bedre, i tillegg til at kapasiteten dobles, skriver Telia i pressemeldinga.