Både Lotteritilsynet og senere Lotterinemnda forbød i 2014 WV å drive virksomhet I Norge ettersom de mener virksomheten er ulovlig pyramidespill. Nå svarer reiseklubben med å saksøke Kulturdepartementet ettersom de er overordnet Lotteritilsynet.

WV mener deres virksomhet ikke strider mot pyramidelovgivningen, og at deres forretningsmodell er mer lik Oriflame- og Tuppevaresalg.

–Vi selger medlemskap for mennesker som er glade i å reise. Da Lotterimyndighetene forbød vår virksomhet, hadde vi rundt 3500 medlemmer i Norge, sier Steinar Husby, som bodde i Stjørdal frem til han var 15-16 år.

Provisjon

Medlemskapene selges av salgsrepresentanter som mottar provisjon for jobben. Det er her norske myndigheter mener WV strider mot lovgivningen. Medlemmene må betale en medlemsavgift og en månedsavgift for å være tilknyttet WV.

–Jeg har tidligere jobbet med salg av telefonabonnement og fikk provisjon av det. Teamlederne fikk også provisjon av det som deres selgere solgte. Jeg kan ikke se at vår virksomhet strider mot norsk lov, og nå ser vi frem til å få prøvd dette i retten, sier 55-åringen.

Hovedkontor i USA

WV har hovedkontor i Dallas, USA, og har 600 ansatte. Reiseklubben er i følge Husby verdens 47. største direktesalgsselskap. Husby mener grunnlaget for å forby WV i Norge ikke er riktig.

–USA har verdens strengeste pyramidelovgivning, og vi feiret nylig tiårsjubileum. Det hadde ikke vært mulig å holde på i USA i ti år hvis vi drev med pyramidespill, sier han.

For Husby har norske myndigheters stengning av WVs virksomhet vært vanskelig.

–Jeg har i fire år holdt på å bygge opp selskapet i Norge, og fikk plutselig beskjed om at vi var frosset. Med et pennestrøk tok lotterimyndighetene fra meg næringsinntekten. Nå får jeg en godtgjørelse av WV i USA, og det er også de som kjører rettssaken mot Kulturdepartementet, sier han.

redaksjonen@bladet.no

74 83 95 00