Siden 1984 har han vært mink-oppdretter. Søndag kom nyheten som tok nattesøvnen fra Kvaal og hans kolleger. Det tas sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter fram til årsskiftet 2024/2025, heter det i den såkalte Jeløya-plattformen.

– Jeg tror ikke vi hadde fått gjennomslag for en avvikling av pelsnæringen utenfor regjering, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Vanskelig å svelge

Ikke uventet høster avgjørelsen jubel hos motstanderne av pelsdyroppdrett.

– Det er helt fantastisk at Venstre har vist evne og vilje til å prioritere hensynet til de aller svakeste – pelsdyr som lider i trange bur. NOAH har kjempet i 28 år for dette, og vi er utrolig glade for at politikerne endelig hører på veterinærfaglig råd og opinionen i denne saken, sier leder i NOAH, Siri Martinsen til NTB.

Både Erna Solberg og Siv Jensen sier til NTB at avviklingen av pelsdyrnæringen var en av de vanskeligste sakene for dem å svelge. Det hjelper ikke mink-oppdretter Endre Kvaal:

– Skal jeg være helt ærlig, så har jeg faktisk ikke sovet noe i natt. Her står vi på, jobber og investerer i ei næring som vi bare for ett år siden fikk lovnad både fra Høyre og Fremskrittspartiet, om at skulle leve videre. Så setter begge partiene strek over det de lovet bare for å få Venstre med seg i regjering, og ofrer den næringa vi har investert i, sier Kvaal.

Tungt å gå på jobb

Han innrømmer at det var tungt å starte arbeidsdagen mandag morgen. Tankene surret rundt framtida, og de investeringer som er gjort.

– Vi er fire i Hegra som satser på denne næringa. Vi fikk tilbake optimismen i fjor, og vi fire samarbeider godt. Vi har blant annet investert i et pelseri til én million kroner, og her slakter vi årlig 30.000 mink for flere oppdrettere i Midt-Norge, sier Kvaal.

Selv har han fornyet og bygd ut sitt anlegg for to millioner kroner.

– Jeg har nå nye bur, 800 tisper, og produserer årlig 3.500 skinn. Pelseriet har kapasitet til 30.000 skinn. I sesongen er tre mann sysselsatt.

Og det er ikke bare Kvaal selv som jobber på gården.

– Når det er på det travleste holder det ikke med bare meg. Da er både kona og et par av ungene med og tar et tak. Det er tungt å se at denne virksomheten ikke har noen framtid, den skal avvikles, og da kommer spørsmålet - hva skal vi fortsette med?

– Hva gjør du nå?

– Det er vanskelig å si noe om dette bare ett døgn etter den politiske beslutninga er tatt. Jeg ser ikke noen annen utvei enn å la det gå på tomgang så lenge vi kan. Samtidig produserer vi for et internasjonalt marked med krav om kvalitet, og da er det heller ikke lett å redusere kvaliteten. Men i dag er det ikke lett å se hva som skal inspirere til å stå tidlig opp for å få en så lang arbeidsdag som mulig, sier Kvaal.