– Oi, såpass kaldt, ja, utbryter statsmeteorolog Alexander Skeltved når Bladet forteller ham at det har vært under 20 minus i distriktet de siste dagene.

Historikken for Værnes de siste 30 dagene viser en tydelig trend. Tirsdag ble månedens kaldeste med en registrering på 19,2 minus. Nå kommer denne grafen til å fyke i været igjen Foto: skjermbilde yr.no

Nå kan Skeltved derimot melde at været vil snu fullstendig.

– Det ser ut som at temperaturen kan stige med over 20 grader på få dager da. Det blir varmere nå. På det varmeste torsdag kan det gå opp mot null grader på Værnes, sier Skeltved.

Og det er ikke bare temperaturen som forandrer seg. Klokka 11.06 melder «meteorologene» på Twitter at det er bare å finne frem snøspaden om man bor nord for Dovre.

– 25–30 centimeter snø på få dager

– Frem til søndag kveld er det ventet påfyll av snø. I deler av helgeland kan det komme 60–90 centimeter snø. I resten av området er det venta 25–30 centimenter!, meldes det på Twitter.

Denne prognosen viser hvor det vil komme mest nedbør torsdag, og er delt av statsmeteorolog Skeltved. Ifølge meteorologenes Twitterkonto kan det komme 25–30 centimeter i dette området i løpet av helga Foto: Meteorlogisk institutt

Skeltved sier til Bladet at det er noe usikkerhet om hvor mye snø som kommer, men meteorologen føler seg ganske sikker på at det ikke blir like mye som sist uke, da det var kaos på veiene i hele Trøndelag.

– Det blir ikke like voldsomt som sist, men vi er litt spente på hvor mye det blir. Det er ventet vind fra nord-vest og en del bygevær. Det kommer ofte som snø med den vindretningen. Det kan fort komme 10–15 centimeter snø allerede torsdag i Stjørdal, sier Skeltved.

– Sist var det folk i sosiale medier som gjorde narr av at dere sendte ut farevarsel om snø i desember, hvordan blir det nå?

– Sist var det ventet ekstraordinært mye, og det var det første virkelig store snøfallet. Vi så jo at det fikk konsekvenser i trafikken, så det var jo riktig å sende farevarsel. Denne gangen blir det nok ikke sendt ut farevarsel, sier Skeltved.

Som du ser viser langtidsprognosen for temperatur at den vil bli varmere og rødere. Sterkere blåfarge betyr kaldere temperatur. Onsdag til venstre, fredag i midten og tirsdag neste uke til høyre Foto: Meteorologisk institutt

Sannsynlig hvit jul

Statsmeteorologen forklarer at det er vindretningen som snur de neste dagene, og at det vil komme lavtrykk inn fra havet.

– Det vil først komme byger, og så kommer det varmere vær fra havet fra sør. Hvis vi ser litt fremover på langtidsprognosene ser det ut som temperaturen kan stige opp mot rundt null grader lørdag. I starten av neste uke kan det bli plussgrader, og tre grader på det meste. Faktisk kan det komme litt regn da, sier Skeltved.

Alexander Skeltved har sett på varselet for de neste dagene i vårt distrikt. En ting er sikkert, været svinger. Foto: Meteorologisk institutt

– Men snøen vi har her nå, blir den liggende til jul?

– Ja, det ser slik ut med de prognosene som er nå, men det er lenge til. Det er litt tidlig å si, men akkurat nå ser det ut som at denne mildværsperioden sannsynligvis varer ut onsdag neste uke. Da ser det ut som det kan bli kaldere igjen, sier statsmeteorologen.