– Fylkesmannen og Miljødirektoratets avslag på fellingstillatelse undergraver det Stortinget har vedtatt, og jeg synes det er rart at de fører sin egen politikk på tvers av det som er vedtatt, sier Borgny Kjølstad Grande og sikter til Rovviltforliket vedtatt av Stortinget i 2011.

Forliket definerer Meråker som beiteprioritert område hvor bjørn skal kunne felles umiddelbart, hvis den tar sau.

– Avslaget er en dramatisk avgjørelse for Meråker-samfunnet. Beitenæringa står i fare for å falle på de bjørneutsatte stedene, om man ikke får fellingstillatelse.

– Dårlig forslag

Tirsdag omtalte Bladet fire ulike bjørner som ble fanget opp på viltkamera i Meråker kommune. Blant bjørnene i området befinner det seg ei binne med bjørneunger. Dette setter en stopper for fellingstillatelse, ifølge Fylkesmannens avslag til Meråker kommune.

I avslaget pekes det på at det vil være svært krevende å gjennomføre fellingsforsøk i Fossvatna-området, med krav om at hunnbjørnen med unger ikke skal felles. I avslaget ber også Fylkesmannen sauebøndene sette i gang andre tapsforebyggende tiltak, slik som tidlig nedsanking av sauen fra utmarksbeite.

– Dette er et dårlig forslag, og ikke en langsiktig løsning på problemet. De fleste sauebøndene har ikke store nok areal og åkre hjemme, som kan fôre beitedyrene.

Nord-Trøndelag Bondelag oppfatter vedtaket som et nytt forsøk på å utvide yngleområdet for bjørn i Trøndelag uten å gå om det politiske nivået, ifølge Kjølstad Grande.

Tatt 70 sauer

Kjølstad Grande tror det kan få langsiktige konsekvenser om en bjørnestamme befester seg i området.

– Vi har tidligere sett streifbjørn i kommunen, men det vil få vedvarende utfordringer hvis det etablerer seg en stamme i området. Et eksempel på dette er Lierne kommune, der beitenæringa ble radert som følge av tilstedeværelse av bjørn.

Hun forteller at det hittil er observert fire forskjellige bjørner i området, og rundt 70 sau er dokumentert tatt av bjørn.

– Saueeierne finner hver dag nye sauer angrepet av bjørn. Når sauen har forsvunnet fra Meråker, vil bjørnen flytte seg til nye områder hvor utmarka fortsatt benyttes som beite. Dette skaper et trykk på andre kommuner, og slik forskyves problemet.

– Må stå sammen

Kjølstad Grande ønsker nå at myndighetene inngår en diskusjon med lokalsamfunnet i Meråker kommune.

– De må svare på hva Meråker-samfunnet kan forvente seg fremover. Vi har sett eksempler på at staten betaler ut én og én sauebonde, slik som i Grong og Lierne kommune.

Hun mener lokalsamfunnet i Meråker må stå sammen, for å hindre at dette skjer her.

– Meråker må stå sammen, og forsøke å finne en felles løsning.

Til slutt ønsker Kjølstad Grande å utfordre stortingspolitikerne som representerer Trøndelag, til å følge opp saken.

– Det er på Stortinget man får gjort noe med rovviltpolitikken. De har et ganske stort ansvar som hviler på dem.

Fylkesleder i Nord-Trøndelag Bondelag, Borgny Kjølstad Grande. Foto: Privat Foto: Foto: Privat