Det er dette den handler om, filmen som en gruppe elever på alternativ opplæring ved Ole Vig videregående skole holder på å lage.

– Målet er å bidra til at ungdom slutter med å kjøre bil i ruspåvirket tilstand, sier John Harald Tangstad Hansen, en av elevene som er med på å lage filmen.

Konsekvenser

Med filmen sin vil Olew Vig-elevene fortelle at valg som den enkelte gjør, kan få store og alvorlige konsekvenser.

– Den ene av de to guttene som filmen handler om, mister livet. Derfor filmer vi på kirkegården, der den andre sitter i rullestol foran graven til kameraten sin, forteller teamet som arbeider med filmen.

Lyd og musikk

Hele historien blir fortalt uten bruk av replikker, bare ved hjelp av effekter som lyd og musikk, i tillegg til bildene på filmen. Mens filmen ruller, hører man i lyder i bakgrunnen, som feststøy, en bil som starter opp, lyden av et bilkræsj.

Lærer Martin Walther forteller at idéen til filmen fullt og helt er elevenes egen.

– Filmen er en del av trafikkfaget, der vi har brukt mye tid på å snakke om rammene rundt filmen. Grovt sett bruker vi en dag til opptak og en dag til klipping. Men vi har jobbet ganske intensivt med forberedelsene før vi kommer så langt. Totalt har vi arbeidet med denne filmen et par måneder, sier læreren.

DeathTrip

Tanken er å melde på filmen til DeathTrip, en konkurranse der elever i videregående skole blir utfordret til å lage holdningskampanjer mot ruskjøring. I tillegg til at bidragene konkurrerer om et pengebeløp, blir de beste bidragene også plukket ut til å bli brukt i forbindelse med undervisning og i forskjellige kanaler som sosiale medier, TV, kino og reklame.

– Pengepremien er ikke det viktigste med filmen. Hovedsaken er at flest mulig får sett den. I den sammenheng er det viktig for oss å bli en av de bidragene som blir nominert til selve finalen i DeathTrip. I så fall blir vi invitert nedover til Oslo med en delegasjon fra klassen til å delta på finalen, som finner sted tidlig i mai, sier Martin Walther.

Finish

Teamet er nå inne i sluttarbeidet med filmen. Fristen for å melde seg på går ut før påske. Derfor vil elevene bruke dagen i morgen, som er siste skoledag før ferien, til den siste finishen med filmen før de sender den inn til konkurransen.

Når de har sendt fra seg filmen, kan de ta påskeferie og vite at de er ferdige med prosjektet som de har investert så mye arbeid og innsats i.

Instruksjon: Lærer Martin Walther instruerer Vilde Frigaard (t.v.) og Melissa Foss Hammer i bruken av kamera.
Fillm-teamet: Hele film-teamet. Fra venstre: Mette Kamilla Bjørngaard, Sonja-Marie Steinkjer, Adrian Valen, Melissa Foss Hammer, Vilde Frigaard, lærer Martin Walther og John Harald Tangstad Hansen.