– Nå når det er så varmt ute, så er det bedre å være her inne i kulda.

Det er Roger Kristengård som sier dette. Han har jobbet ved Malvik Fryselager, på Sveberg, i 11 år.

– De første ukene så fryser man overalt, og lurer på hva man har rotet seg borti.

Får godt immunforsvar

Kristengård sitter godt innpakket i kjeledress på lunsjrommet. Ifølge han selv er han godt herdet mot kulden.

– Det er en ganske brutal temperaturforskjell fra her inne på lageret, sammenlignet med været der ute. Det kan fort bli en temperaturforskell på 50 grader.

– Hvordan er det å bevege seg fra 25 minusgrader til 30 pluss?

– Det går greit. Vi som jobber her blir ikke syk av temperaturovergangen. Når det er sagt så blir jeg litt klam når jeg kommer ut, for her slipper vi å svette så mye.

Kristengård mener nemlig at de som har jobbet her en stund, sjeldent blir syk.

– Vi har veldig lite fravær her. Jeg er ikke noe lege, men jeg tror immunforsvaret står sterkere i mot forkjølelse og influensa, når kroppen er vant til sprengkulde.

Fra frysen til syden

Til tross for at Kristengård liker seg best i kjøligere miljø, drar han til syden hver sommer.

– Som regel så er ikke den trønderske sommeren like bra som den er nå, og da sikrer jeg meg alltid ved å bestille sydentur, legger han til.

– Så da er det ikke så ille med varme, likevel?

– Jeg kan kjøre airconditioneren på hotellrommet for fullt. Uten å bli syk, sier han og smiler.

Kjøttet kan stå i to år

På fryselageret ligger det kjøtt i store volum. Temperaturmåleren viser rundt 25 minusgrader, og kulden biter i huden. Kristengård og kollegaene virker uberørt av dette, som forventet.

– Nortura er vår største kunde. Vi får inn parterte dyr, oppdelt i stykningsdeler. Vi oppbevarer kjøttet til det går ut til viderefordeling, forteller Kristengård.

Malvik fryselager tilbyr kundene sine alt fra håndtering-, plukke- og merketjenester, og har flere store kunder slik som Nortura, i tillegg til Meråkerkjøtt og Grilstad Åsen.

– Kjøttet kan stå her inntil to år. Dette er mulig på grunn av de lave temperaturene. Det er noe helt annet å fryse ned kjøtt her, enn i en vanlig fryser.

Roger Kristengård beskriver Malvik Fryselager som en fin arbeidsplass. Her ute i lastesonen ligger temperaturen på rundt 0 grader nå på sommeren. Foto: Bjørn Fuldseth

Kjøttet som kommer inn kan være alt fra storfe, gris, lam til sau. Det finnes også brødvarer på lageret. Ifølge Kristengård kommer de fleste produktene fra større aktører.

– Plassen vi har er forbeholdt større kunder, men det hender at vi har samarbeid med mindre, private kunder.

Sentralt i landet

Det er ikke tilfeldig at fryselageret har havnet i Malvik.

– Sveberg er den perfekte lokasjonen, fordi det ligger så nært Trondheim, og er generelt sentralt plassert i landet. Det finnes også et slakteri på tomta, forteller Kristengård.

– De nordligste leveransene vi får inn kommer fra Målselv, mens de sørligste sendes fra Tønsberg og omegn, legger han til.

Kristengård forteller at det er ti ansatte på gulvet, som rullerer fra tidlig- til sen-vakt.

– Det er på sitt travleste på høsten, for da starter slakteseongen. Ellers så er det litt travelt rundt jul og påske.

Kan jobbe døgnet rundt

Til vanlig er arbeidsvaktene fordelt slik at man jobber fra morgenen og til ettermiddagen, eller fra ettermiddag til kveld. Når slaktersesongen er i gang så vanker det derimot en annen arbeidsmoral i fryselageret.

– Under slaktersesongen er det noe å gjøre hele tiden. Da kan man jobbe døgnet rundt, hvis man har lyst til det.

Etter 11 år på fryselageret kunne ikke Kristengård tenkt seg en annen jobb, selv om han tror han kan tilpasse seg til en mer vanlig arbeidstemperatur.

– Jeg trives her, og synes dette er en kjempefin arbeidsplass.

Selv om han helst vil være inne i kulden, ser han frem til årets sydentur.

– Det er aldri feil å ta en øl på stranda i syden!