– Jeg tror ikke at forslaget til budsjett for 2018 vil få dramatiske virkninger for den jevne meråkerbygg. Mest vil det merkes i skolen. Der tar vi ned ganske mye når to asylmottak nå er borte og barnetallet fortsetter å synke, sier rådmann Henrik Vinje.

Han har nå lagt fram forslaget sitt til budsjett for 2018 og økonomiplan for perioden ut 2021.

Tapte inntekter

Situasjonen er nemlig den at fra 1. januar vil Meråker kommune få ni millioner kroner mindre i inntekter fordi de to asylmottakene er borte. Samtidig blir utgiftene lavere når kommunen ikke lenger må bruke penger på beboerne ved asylmottakene.

– Men virksomheten i forhold til mottakene har vært så stor at vi har hatt stordriftsfordeler. Det har gitt oss muligheten til å bruke noe av disse inntektene til andre ting, sier rådmannen.

Ingen e-skatt

Han legger nå fram et budsjett uten eiendomsskatt på bolighus, hytter og næringseiendom.

– Det betyr at kommunen får rundt seks millioner kroner lavere inntekter, penger som vi kunne ha brukt til andre formål. Blant annet vil det bli vanskeligere å håndtere skoleutbyggingen, sier han.

Færre sykehjemsplasser

Sykehjemmet reduserer også kapasiteten når det blir fire færre plasser på langtidsavdelingen.

– Det handler mer om å tilpasse kapasiteten til behovet. Over år har vi hatt en veldig stor nedgang i antall eldre, og sykehjemmet har hatt ledig kapasitet en god stund. Med forbehold om at behovet kan øke igjen, trenger ikke den reduserte kapasiteten å få dramatiske følger.

Rassikring

Rådmannen foreslår ikke altfor store investeringer i året som kommer. Det er lagt inn penger til rassikring på nordsiden av Meråker sentrum, men det handler for kommunen ikke om en altfor saftig regning. Utbyggingen av skolen kommer i 2019, slik at den kan være fullført før behovet for nytt omsorgsbygg melder seg for fullt fra midten av 2020-tallet.

Billigere vann

De fleste avgifter og kommunale gebyr øker. Men det handler ikke om altfor smertefulle økninger. Barnehagene øker med fra 100 til 180 kroner måneden, avhengig av antall dager. Beboere i trygdeboliger får riktignok en økning på 37,5 prosent for tørrmaten. Men i rene penger handler dette om 15 kroner måneden.

Og så er det også noe som blir billigere. Avgiften for vann og avløp går ned med ti prosent neste år, ifølge rådmannens budsjettforslag.