Mandag startet Bård Knutsens ferden mot det han håper blir virkeliggjøringen av en drøm han har båret på lenge. Hommelvikingen skal avlegge nærmere 280 mil til fots gjennom Norge, en ferd han har som mål å klare på 70 dager.

– Dette er noe jeg har drømt om lenge. Det føles litt skremmende nå når det står rett for døra, forteller Bård på telefon fra Tromsø der han camper noen dager før han setter kursen mot Nordkapp der startskuddet gikk.

Hårete mål

– Jeg gjorde ferdig en doktorgrad i naturfagdidatikk i desember, og så har jeg sagt på tull til meg selv og omgivelsene at når den var ferdigstilt skulle belønningen være å gå Norge på langs.

Som sagt, så gjort - men 70 dager et ambisiøst mål, innrømmer han:

– Tabben var at da jeg begynte å snakke om det så sa jeg at jeg skulle gjøre det på 70 dager. Det var vel litt lite reflektert den gangen jeg sa det, men målet mitt er fortsatt 70 dager som er cirka fire mil om dagen.

Naturopplevelser

–Hvor mye trener man frem til en slik tur?

– Ubehagelig spørsmål, svarer Bård og ler.

– Jeg har gått frem og tilbake til Lillesand treningsstudio noen dager i uka og fått noe trening der.

For å kunne avspasere fra jobben ved NTNU har hommelvikingen vært nødt til å yte en ekstra arbeidsinnsats de siste ukene. Mer trening har det dermed ikke blitt tid til.

–Hva ser du mest frem til?

– De flotte naturopplevelsene, det å kunne slå opp teltet ved et fiskevann og kose seg i kveldssola.

Den største utfordringen frykter jeg blir over Masi på Finnmarksvidda over til Nord-Sverige. Jeg skal innom både Finland og Sverige og det er ukjent terreng for meg, pluss at det er veldig mye snø i fjellet. Og nå blir det varmt, og da frykter jeg for at det blir mye vann i elvene, og det er jeg veldig spent på.

Familien heier

–Hva sier familien?

– De er bare glad for å få meg ut av huset, ler Bård

– Neida, jeg tror de har forstått at det er en gammel drøm, så det virker som de unner meg det.

Eventyreren regner med en oppakning på rundt 25-30 kilo med fullpakket sekk, noe som gradvis vil avta frem mot depotene. Nettene skal tilbringes i telt eller under en teltduk.

– Der det er depot kan det være muligheter for en dusj og kanskje en seng også.

Tabbe å kjøre nordover

– Ikke redd det blir ensomt?

– Generelt er jeg glad i eget selskap, men jeg har aldri vært så lang tid på egen hånd, så jeg er spent på hvordan jeg vil reagere. Etter 14 dager i terreng der du ikke ser andre, og du er kanskje litt usikker på hvor du er hen-du graver deg ned i egen tanker og blir ganske så sær. Jeg tror jeg må bruke noen dager på å akseptere at nå skal jeg bare være i nuet, og ikke begynne å tenke på dagene fremover.

Under bilturen til Tromsø med kona Randi fikk Bård fornyet perspektiv på hva det er han har begitt seg ut på

– Den største tabben jeg har gjort var å kjøre nordover. Da kjente jeg virkelig hvor langt det er. De følelsene får du ikke av å sitte hjemme og se på et kart. Det hadde nok vært psykisk lettere å ta fly, mener han.

Tøft psykisk

Bård vil ha med en satellittsender som er koblet opp mot Instagramkontoen sin. Den vil han oppdatere daglig. I tillegg har han utstyr for å alarmere ved behov for øyeblikkelig hjelp.

Tips og råd til turen har Bård fått fra Fredrik Karlstad fra Trondheim som er i gang med den samme ruta etter tre års planlegging.

– Uten ham hadde jeg ikke kommet meg ut på tur, for han har virkelig detaljplanlagt.

På lista hans sto det for eksempel «Jordan oppvaskbørste for å koste snø av skoene», ler Bård.

På instagram

Bård mottar mange heiarop når han forteller om prosjektet.

– Mange synes det er tøft at jeg lever ut drømmen. Jeg har sagt det til mange helt bevisst for at det skulle bli vanskeligere å hoppe av, men samtidig er det et tveegget sverd det å utbasunere at jeg skal gå 280 mil. Kanskje tråkker jeg over før jeg er kommet over Magerøya, og må gi meg der, ler Bård.

Bårds ferd gjennom Norge kan følges via kontoen «Norgesvandreren» på Instagram.

Bård Knutsen fra Hommelvik skal gå Norge på langs, en ferd fra nord til sør på hele 280 mil. Her på tur til Nordkapp, på toppen av fjellet Hoven i Lofoten. Foto: Privat
Bård ønsker å dokumentere artsmangfoldet for å kunne lage et undervisningsopplegg for lærerutdanningen ved NTNU der han jobber til daglig. Foto: Privat