Det sier Ola Morken. Torsdag var han og kona Berit på plass utenfor IKEA i Trondheim for å tilby egenproduserte poteter fra Nedre Leren gård på Lånke.

– Dette er en ny omsetningsform som er interessant. Det er lettvint, uten mellomledd og effektivt, stadfester Morken, medlem av Reko-ringen Trondheim.

Det er en non-profit salgskanal for småskala-produsenter av lokalmat. Salget foregår på Reko-ringens Facebookside og varene leveres til kunden på et på forhånd avtalt tidspunkt.

– Jeg er godt fornøyd. Dette er første utleveringa og det vil nok ta seg opp enda mer etter hvert som det blir kjent, mener Morken.

Sikrer matforsyning

Martin Brunstad Høydal fra Trondheim var en av flere fornøyde kunder som skaffet seg poteter fra Lånke torsdag ettermiddag. Et viktig initiaitiv, mener Høydal.

– Både fordi man støtter det lokale, men også fordi man sikrer matforsyningen i området. Hvis det skulle skje noe er det kjekt å kunne få tak i mat, smiler han.

Spekemat

Stjørdalingen Trond Olav Beitland var på plass med egenprodusert spekemat fra Forradal.

– Dette er en veldig fin salgskanal, og det ble en bra timing siden vi akkurat fikk ferdiglaget spekemat fra dyr som vi slaktet i fjor høst. Responsen har vært veldig bra, synes jeg.

– Dette er noe du har trua på?

– Ja, veldig. Det er enkelt, og så er det ingen kostnader ved det. Veldig effektivt, sier Trond Olav Beitland.

Gode råvarer

Siv Elin Krutvik fra Malvik er blant administratorene for Reko-ringen Trondheims Facebook-gruppe som i skrivende stund teller rundt 1.500 medlemmer.

– Det har vært en veldig god stemning ser vi som sitter og administrerer, og det ser ut som Trondheim by og distriktene rundt er modent for dette, sier Krutvik.

Hun er henrykt over initiativet.

– Jeg er opptatt av gode råvarer. Jeg er født og oppvokst på gård og vokste opp med en mor og far som dyrket store mengder poteter og grønnsaker, også for salg. I tillegg har jeg vært så heldig å ha direkte tilgang på råvarer de årene jeg har bodd i Malvik. Potet har jeg kjøpt fra potetbonden min, fersk fisk av min lokale fisker og egg fra en eggbonde oppe i bygda. For meg er denne muligheten å kunne kjøpe direkte av produsenten midt i blinken, sier hun.

Løser utfordringer

Det er Norsk bonde- og småbrukarlag som står bak Reko-ringen i Norge. Konseptet så dagens lys i Finland i 2013.

– Etterspørselen etter lokalmat er kjempestor og mitt mandat er å få flere til å starte med lokalmat. I den forbindelse har vi arrangert inspirasjonsmøter for å få flere til å våge seg utpå, forteller Rebekka Bond, leder for småbrukarlagets mobiliseringsprosjekt «Matnyttig».

Hun mener at konseptet løser mange ufordringer.

– Et problem for mange lokalmat-produsenter er å få omsatt varene på en effektiv og lønnsom måte. I løpet av 2017 har Reko-ringen blitt en kjempehit i Sverige, forteller hun.

Bond snublet over ideen på en studietur og ble så henrykt at hun tok den med til Norge. I Finland teller nettverket nå rundt 4.000 produsenter og 300.000 kunder ifølge Reko-ringens nettsider.

Vokser

– Det er mange som har lyst til å kjøpe lokalvarer, men man må enten kjøre rundt på gårdsbutikker eller det er et dyrt mellomledd som gjør at det ikke er innenfor prisen til de fleste. Reko-ringer gjør disse varene tilgjengelige, sier Bond.

Ålesund var først ute i november i fjor, mens Trondheim er nummer 20 i rekken.

– Reko-ringene som er oppe og går vokser hele tida, og produsentene er superfornøyde. Mange kunder sier dette er noe de har savnet, sier Rebekka Bond.