– Jeg synes det er veldig fint, og føler at jeg får igjen en del selv også, sier Nysæther.

I april 2021 startet Stjørdal Røde Kors opp besøkstjenesten etter koronatida med prosjektmidler fra blant annet DAM. Prosjektet går mot slutten med én ansatt, men vil i aller høyeste grad fortsette – drevet av frivilligheten.

– Ikke hardt arbeid

Da Eivind Nysæther så at Stjørdal Røde Kors skulle starte opp med besøkstjenesten igjen, meldte han seg på som frivillig. Siden han selv har hatt litt helseutfordringer og er delvis ufør, synes han det er fint å ha noe nyttig å finne på.

– Greit å kunne bruke ressursene mine litt, selv om jeg ikke kan være på jobb så mye, forteller Nysæther.

Nå har han vært besøksvenn i over et halvt år og angrer ikke et sekund på at han stiller opp. De få, obligatoriske kursene synes han er enkle, så de som har noe å gi og tid til det, anbefaler han å prøve seg.

– Å være samtalepartner er jo ikke så hardt arbeid, sier han og smiler.

– Jeg synes det er veldig fint å være besøksvenn, og føler at jeg får igjen en del selv også, sier Eivind Nysæther, som selv har hatt litt helseutfordringer. Foto: Runar Vollan

– Gode historier

I Stjørdal var det mange som ville ha besøk. De fleste besøksvennene har én fast bruker som de besøker med jevne mellomrom. Eivind Nysæther ble spurt om han ville besøke to som bor ganske nært hverandre, en på 76 år og en på 92 år. De virker veldig takknemlige for å få besøk, ifølge Nysæther.

– Man får mange gode historier for eksempel, alt fra krigens dager og mye forskjellig vi snakker om, sier han.

– Kan flere møtes samtidig?

– Vi har ikke hatt treff sammen ennå, men det kan være en mulighet det også, hvis de er interessert i det. De vet jo av hverandre, så det tror jeg kan gå fint, mener Nysæther.

Kjøreturer

Dessuten hender det at de tar seg en og annen kjøretur for å kikke litt på Stjørdal. Foreløpig har Eivind Nysæther kun vært ute noen runder med eldstemann, som fortsatt har egen bil.

– Opplegget er slik at man skal egentlig ikke ha noen utgifter selv, annet enn kjøring til og fra, forklarer Nysæther.

– Hvor lenge varer besøkene?

– Rundt opptil halvannen time, men det er det opp til meg som besøksvenn å avgjøre, understreker han.

For ensomme

Konsulent for Besøkstjenesten i Stjørdal Røde Kors, Merethe Bekkavik, sier hun synes det har vært fantastisk å få se det flotte humanitære arbeidet som stjørdalinger legger ned for sine ensomme medborgere i kommunen.

– Mange stjørdalinger har fått gleden av oss, og vi ønsker å nå ut til enda flere, sier hun.

Røde Kors tilbyr kurs og oppfølging for at frivillige skal føle deg ivaretatt og trygge i rollen som besøksvenn. Her spiller det ingen rolle om du er ung eller gammel.

– Alle passer som besøksvenn, sier Bekkavik.

Eget miljø

De frivillige som er besøksvenner, har også sitt helt eget miljø hvor de møtes. En gang i måneden har besøksvennene temakveld. Forrige tirsdag var de ute og spiste en tre-retters middag på Daba Café for å gjøre litt stas på seg selv.

– 6. desember skal vi ha temakveld på Frivilligsentralen med temaet psykisk helse, for å skolere besøksvennene bedre, da de møter mye ute i feltet, avslutter Merethe Bekkavik.